BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kozma-bútorok, ékszercsodák

Két cég rendezi meg az előttünk álló héten vegyes profilú tavaszi árverését. A Polgár Galéria két nap alatt 68,7 millió, a BÁV pedig három estén összesen 142 millió forintos összkikiáltási árú anyagra vár vevőt.

A Polgárnál ma este (Virág Judit festményárverésével – amelynek anyagát múlt hétfőn ismertettük – egy időben) festmények, grafikák és kisplasztikák kerülnek terítékre. A kiemelkedő darabok között említhetjük Lotz Károly (97. tétel, 2,8 millió), illetve Patkó Károly (67., 1,6 millió) egy-egy női portréját, ám az anyag zömét közepes művek teszik ki. Az árverés második felének érdekességét az adja, hogy a tavaly elhunyt orgonaművész, Lehotka Gábor hagyatékából származó tárgyakat foglal magában. Zömmel szakrális témájú, viszonylag alacsony induló árú képekről, szobrokról és iparművészeti alkotásokról van szó, de egy Lehotka részére készített, egyedi díszítésű orgona is kalapács alá kerül (135., 5,5 millió). Holnap alighanem nagyobb érdeklődés kíséri majd az árverést: ezüsttárgyakat, kerá-miákat, bútorokat (közöttük 314-es számon Kozma Lajos „Mesélő” székének mindeddig lappangó eredeti, 1914-es példányát 280 ezer forintról), valamint órákat és ékszereket árverez Polgár Árpád.
A BÁV háromnapos művészeti aukciójának 142 millió forintos összkikiáltási értéke 90 millióval kevesebb a cég 2009-es tavaszi kínálatánál, ugyanakkor bő másfélszerese a novemberi árverés induló értékének. A BÁV specialitásának számító ékszerek terén nem tapasztalható gyengülés, ugyanis a holnap este kalapács alá kerülő 300 ötvöstárgy 52 millió forintos induló értéke hajszálpontosan megegyezik a tavaly ilyenkor felvonultatott anyagéval. Számos befektetői darabot találunk a kínálatban: ilyen például a 256. számú, összesen 107 különböző méretű briliánssal díszített arany és ezüst melltű, vagy éppen az aukciósorozat legdrágább tétele, a 269. számon induló art deco karkötő. Az 1940 körül készült, több száz ékkővel gazdagított platina remekműért ötmillió forinttól lehet ringbe szállni. Az alacsonyabb árkategóriában nagy harc várható egyebek mellett a 219. tételért, amely a világ legnagyobb presztízsű női érdemrendjének, az 1668-ban alapított Csillagkeresztes Dámák Rendje kitüntetésének egy példányát takarja (90 ezer forint).
Szerdán először közel másfél száz festmény és grafika kerül kalapács alá nem egészen 50 millió forintos összkikiáltási áron. Bár közel tucatnyi milliós kategóriájú képre is lehet licitálni, a legmagasabb ár mindössze 2,8 millió forint (Molnár C. Pál: Menekülés Egyiptomba, 390. tétel). Tűzkő Péter, a BÁV kereskedelmi vezetője szerint a mostani piaci helyzet nem kedvez a csúcskategóriájú, több tízmilliós képek előkerülésének. Így aztán a gyűjtőknek meg kell elégedniük klasszikusok (Vaszary János, Márffy Ödön stb.) kisebb munkáival vagy kevésbé ismert művészek jó kvalitású alkotásaival. Utóbbi csoportba sorolható több 17–18. századi, részben ismeretlen alkotójú festmény, vagy éppen Fülöp Antal Andor (397.) és Péter Mária (393.) egy-egy karakteres vászna.

A festmények után következő másfél tucatnyi bútor között – egy budapesti nagypolgári rezidencia felszámolásának eredményeként – kiemelkedő, muzeális színvonalú darabokat is találunk. A 462. számon, 4,8 millió forintról induló ebédlőgarnitúra (nagy és kis tálaló, állóóra, asztal, nyolc szék) a szecesszió gazdag virágornamentikájú, belga–francia irányát követi, ám valószínűleg idehaza, Thék Endre műhelyében készült. A 461. számú dolgozószoba-garnitúra (2,5 millió) eredetét Kozma Lajos körében keresik a szakértők, a 456. számú, közel két méter széles tölgyfa láda pedig egy 17. századi német asztalos hozzáértését dicséri. A szerdai árverési napot záró szőnyeganyagban alacsony kikiáltási árú „lakberendezési” darabokat találunk.
Csütörtökön ezüst- és üvegtárgyakkal, Zsolnay és más kerámiákkal, kisbronzokkal, portréminiatűrökkel és néhány régi órával rukkol elő a BÁV. A legizgalmasabb darabok a 650. és 651. számot viselik: 1826-ban, Mayer Roth budai műhelyében készült empire boroskancsókról van szó (1,2 millió, illetve 800 ezer forint).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.