BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már csak az aranyérmékben bízhatunk?

ARANY.Az azonnali arany ára több mint 1 százalékkal, 1,212 dollárra emelkedett a mai kereskedésben, miután a volatilis devizapiac és az euró bizonytalan sorsa a fizikai arany felé terelte a befektetőket.

A múlt héten még az arany is megszenvedte a kockázatkerükő befektetői magatartást, a nemesfém ára akkor 4,5 százalékkal csökkent, miközben sokan túladtak az árukon. Most azonban ismét emelkedni kezdett a mentsvárnak számító arany ára – jelenti a Reuters.

A Bank of Nova Scotia elemzője, Simon Weeks úgy látja, a folyamat jellemző a nemesfémre: eleinte eladják a tartalékokat, hogy növeljék a készpénz tartalékot, majd a devizapiac bizonytalanságának hatására vissztérnek az aranyhoz. Az elemző úgy fogalmazott: az ETF iránti kereslet erősödése és az, hogy Észak-Európában arany érméket vásárol az utca embere, indokolja az áremelkedést.

A Commerzbank szakértője hozzátette: az euróválság mellett geopolitikai aggodalmat, így a Koreai-félszigettel kapcsolatos feszültség is emeli az arany árát. Az európai államok adósságait övező félelem és az euró mélyrepülése szintén az emelkedés irányába gyakorol nyomást az aranyra.VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.