BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőhetnek a törlesztők: Tovább gyengült a forint a svájci frankhoz képest

Tovább gyengült májusban a hazai fizetőeszköz a svájci frankhoz képest

Nem alakulnak jól a devizapiaci fejlemények az idegen fizetőeszközben eladósodott lakossági ügyfelek szempontjából: ha folytatódik az utóbbi hetek tendenciája, akkor a hitelt törlesztőknek több százalékpontos havirészlet-emelkedéssel kell számolniuk.

Az elmúlt hetek fejleményei a svájcifrank-alapú hitelekben ülő adósokat érintették kedvezőtlenebbül. A Bloomberg adatai szerint a hónap eddigi részében 195 forintot ért el az átlagárfolyam, ez nagyjából tízegységnyivel, vagyis bő 5 százalékkal magasabb mind a 2009-es, mind az áprilisi átlagnál. Biztató ugyanakkor az alpesi devizában eladósodott ügyfelek szempontjából, hogy az idei, május közepéig kalkulált svájcifrank-átlagkurzus minimális mértékben bár, de még mindig elmarad a tavalyitól, igaz, ebben komoly szerepet játszanak a 2009. tavaszi, szélsőséges piaci fejlemények is. Ha viszont marad a jelenlegi, ideges mozgás, akkor jó esély mutatkozik arra, hogy a svájci frankban eladósodottaknak júniustól ismét néhány százalékkal nagyobb törlesztőrészletet kell fizetniük, hiszen a bankok által felszámított kamatok alig változnak a piacon.

Az euróalapú hiteleknél valamivel kedvezőbb a helyzet: az átlagos árfolyamot tekintve a forint „csak” 4 százalékot vesztett május közepéig az áprilisi értékhez képest, sőt, a tavalyi, 280-as átlagtól négy forinttal még el is marad a májusi árfolyam. Az év eddigi részét tekintve pedig még mindig kedvező a helyzet, hiszen a 268,6 forintos átlagkurzus 4,1 százalékkal erősebb a 2009 egészére vonatkozónál.

A forint árfolyamának további alakulását illetően óvatosan fogalmaznak a szakértők, hiszen sok a bizonytalanság. A Raiffeisen Capital Management (RCM) napokban megjelent régiós elemzése szerint például még mindig sok kockázatot rejtenek a görögországi fejlemények. Bár az ország megkapta a túléléshez szükséges segítséget, kérdés, hogy az ország politikailag valóban meg tudja-e valósítani a nagyravágyó takarékossági intézkedéseket. Az állami költségvetés megnyirbálása emellett az RCM szerint a gazdaság növekedésére is hátrányosan hat majd, és előfordulhat, hogy még szigorú takarékoskodás mellett sem következik be a remélt javulás. Sőt egyre nő a veszély, hogy Görögország problémái az eurózóna más államaira is átterjednek.

Ami pedig a magyarországi helyzetet illeti: az RCM szerint az árfolyamok várhatóan továbbra is volatilisek maradnak, ugyanis az új kormány jövőbeni reformjai kapcsán még sok a bizonytalansági tényező.

A magyar háztartásoknál lévő devizahitelek állománya egyébként a márciusig tartó egy évben a stabilizálódás jeleit mutatta. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az utolsó tíz hónapban 5010 és 5240 milliárd forint között mozgott a náluk lévő állomány, átmeneti emelkedést pedig már inkább csak az árfolyamhatás és nem az új kihelyezések növekedése tudott okozni a kimutatott mennyiségben.

Korlátoznak az osztrák bankok?

A kelet-európai devizahitelezés leállítását szorgalmazza az osztrák bankoknál az Osztrák Pénzpiaci Felügyelet (FMA) – írta a Die Presse. Klaus Grubelnik FMA-szóvivő szerint a márciusban az ausztriai lakossági hitelekre bevezetett feltételek földrajzi kiterjesztéséről van szó.

Az FMA márciusban kötötte szigorú feltételekhez Ausztriában a lakossági devizahitelezést. Ezek szerint külföldi fizetőeszközben felvett hitel csak akkor nyújtható, amikor az ügyfél az adott devizában kapja a jövedelmét, illetve ha megfelelő összegű megtakarítása van abban a pénznemben.




Az FMA márciusban kötötte szigorú feltételekhez Ausztriában a lakossági devizahitelezést. Ezek szerint külföldi fizetőeszközben felvett hitel csak akkor nyújtható, amikor az ügyfél az adott devizában kapja a jövedelmét, illetve ha megfelelő összegű megtakarítása van abban a pénznemben. Tovább gyengült májusban a hazai fizetőeszköz a svájci frankhoz képest Nem alakulnak jól a devizapiaci fejlemények -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.