BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pluszban a devizabetétesek

A forint elmúlt hetekben tapasztalt kilengései miatt nyerő pozícióba kerültek a megtakarításaikat idegen fizetőeszközben tartó háztartások. A forint ugyanis az év eddigi részében az euróval szemben 1,6, a svájci frankhoz viszonyítva 5,8, a dollárhoz képest pedig 18,1 százaléknyit gyengült a devizapiacon. Azok az ügyfelek pedig, akik jó ütemben vásároltak be devizából, ennél is nagyobb árfolyamnyereségre tehettek szert: a 2010-es legalacsonyabb, és a legmagasabb kurzust figyelembe véve az eurón akár 8,1, a dolláron pedig több mint 24 százalékot is lehetett keresni.

Bár a jegybank legfrissebb adatai a március végi állapotokat tükrözik, azokból az derül ki, hogy a lakossági befektetők érdeklődése hónapok óta növekszik a devizabetétek iránt. Azzal együtt, hogy a háztartások betéteinek állománya csökkent márciusban, a devizabetéteknél 36,5 milliárd forint nettó elhelyezés történt. (A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint pedig 40 milliárdra rúgott ez az érték.) Így a lakossági ügyfelek devizabetéteinek állománya megközelítette az 1280 milliárd forintot március végén, ennek több mint négyötödét éven belüli futamidőre kötötték le.

A kínálati oldal ugyanakkor kicsit szerényebb, mint korábban, hiszen – az erős forrásgyűjtési szándék ellenére – az alacsony kamatkörnyezet miatt nem tudnak csodákat művelni a bankok. Ez mind a három, a hazai lakosság szempontjából meghatározó devizánál azt jelenti, hogy a normál feltételű betéteknél többnyire egy százalék alatt mozog az elérhető éves kamat.

A lakossági devizabetéti piacon komolyabban érdekelt bankok kínálnak akciós konstrukciókat is. Az euróbetétekre vonatkozó ajánlatok közül az FHB-é az egyik legvonzóbb: az Euró 2000+ névű konstrukciójánál évi 3 százalékot is kaphat – 6, illetve 12 havi futamidő mellett – az ügyfél, ám ennek feltétele, hogy a banknál lévő megtakarításait legalább 2000 euróval növelje. Az MKB Bank pedig évi 2,95 százalékot fizet (3 százalékos EBKM mellett) az euróbetéteknél, hat hónapos futamidőre.

Akadnak olyan szereplők is, amelyek dollárban és svájci frankban elhelyezett betétekre is érvényben tartanak megtakarítási akciókat. Előbbinél például a K&H évi 2,50 százalékos kamatot fizet háromhavi futamidőnél, amennyiben friss megtakarításról van szó, utóbbinál pedig az Erste tart érvényben akciót, 6 és 12 hónapos futamidőre, 2 és 2,20 százalékos éves kamat mellett. BM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.