BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Remekművek és tömegáru

Egy magas színvonalú festmény- és régiségárverés, illetve egy kamaraaukció kínálatának keverékét adja a Nagyházi Galéria e héten rendezendő tavaszi árveréssorozata. Az első két napon kalapács alá kerülő képzőművészeti anyagban olyan ritkaságokat is találunk, mint például egy 15. század második felében készült németalföldi Keresztelő Szent János mészkő szobor (20. tétel, 4,6 millió forint) vagy Rippl-Rónai József Női hátaktja (409., 5,5 millió). A kedd esti régi festményanyagban egymást érik az egy–három millió forint közötti sávba árazott itáliai és északi barokk vásznak, majd szerdán többek között Bálint Endre (Cannes-i halász, 540., 2,4 millió), Barcsay Jenő (Felhős táj, 406., 1,2 millió) és Gulácsy Lajos (Városrészlet, 428., 12 millió) munkái kerülnek terítékre.

Az alacsonyabb árkategóriában kiemelkedő tétel idősebb Markó Károly 179. számon induló korai olaj-karton képe (Pihenő Szent Család, 800 ezer), August Pettenkofen Magyar fogat című miniatűr méretű, ám annál jelentősebb provenienciájú vázlata (200., 950 ezer; a kép a leltári címke tanúsága szerint egykor báró Kohner Adolf kollekciójában volt), továbbá Munkácsy Mihály és Lotz Károly egész sorozatnyi vázlatrajza (245–255. tétel), 80–280 ezer forint közötti induló árakkal.

A kínálat zömét adó alacsony árfekvésű, kevéssé ismert alkotójú 19–20. századi képek közül néhány tucatnak az ázsióját emelheti, hogy Saphier Dezső gyűjteményéből származnak, és szerepeltek a kollekció 2004-es szombathelyi és 2005-ös debreceni kiállításán.

A csütörtöki műtárgyárverésen a bútorok és az ékszerek között egyaránt akad néhány kiemelkedő árú és minőségű tétel. A 6. számon induló 18. századi délnémet emeletes szekrény külsejét és belsejét gazdag intarzia – városlátképek, építészeti részletek és virágornamentika – díszíti. A pazar kivitelezésnek köszönhetően (és a kisebb sérülések dacára) 4,6 millió forintról indítja a bútorremeket az aukciósház.

Tizennyolcadik századi osztrák házioltár, empire etager, ötdarabos Kozma-ülőgarnitúra és 1880 körül készült zenegép vezet át a műtárgyszekcióba, ahol most különösen a fegyverek, japán fametszetek, magyar és osztrák kerámiák, az ezüsttárgyak és pecsétnyomók kínálata érdemel figyelmet. Az árverést záró ékszeranyag csúcsát néhány, egy–két millió forint közötti briliánsgyűrű és egy 2,6 millió forintra taksált mellkereszt képviseli.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.