BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jövő befektetési trendje: átrendeződés jön

Az elmúlt hetek visszafogott gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzései után körvonalazódik, hogy a következő egy-két évben a világgazdaság mely országai, illetve szektorai lehetnek prosperálók. „Területileg a feltörekvő piacok fogják vonzani a legtöbb befektetőt, emellett pedig a nyersanyag típusú befektetések lesznek leginkább meghatározóak a következő időszakban” – tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Az eurózóna országaiban az elmúlt hetekben sorra bejelentett megszorító intézkedések után a negatív amerikai kiskereskedelmi adatok – a munkaerőpiacról érkező hírekkel együtt – is azt a véleményt támasztják alá, hogy a világgazdaság növekedése a vártnál lassabb lesz ” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. A szakember ugyanakkor optimista, hiszen véleménye szerint trendfordulótól, ismételt recessziótól egyelőre nem kell tartanunk.

„Az elhúzódó gazdasági fellendülés azonban átrendezi a befektetési piacot, hiszen a biztonságos befektetési lehetőségek mellett egyre inkább előtérbe kerülnek azok az adott gazdasági környezetben is fejlődni képes régiók és ágazatok, amelyek a magas hozam ígéretével kecsegtetik a befektetőket. Ilyennek tekinthető Ázsia, Latin-Amerika, valamint néhány feltörekvő európai ország” – mondta el a szakember.

A feltörekvő piacokra figyel a pénzügyi világ

„Előre láthatólag Európában az elkövetkezendő minimum egy-két év gazdasági fejlődését a költségvetési fegyelem melletti elkötelezettség fogja meghatározni, ami átmenetileg rontja a gazdasági növekedési kilátásokat. Emiatt a pénzügyi befektetők egyre inkább a feltörekvő országok felé fordulnak, ahol továbbra is magas hozam érhető el” – véli a szakember. „Távol-Keleten, Latin-Amerikában és Európa feltörekvő országaiban – leginkább Oroszországban és Törökországban - továbbra is gazdasági növekedést prognosztizálnak. Emellett a pénzügyi egyensúly is stabilabb, különösen a Távol-Keleten. Jól látható, hogy a feltörekvő piacok egyre erősebben határozzák meg a gazdasági folyamatokat, hiszen a világgazdaság növekedésének már több mint felét a feltörekvő országok adják” – tette hozzá.

Energiába érdemes pénzt fektetni

A nyersanyagpiacon is jó lehetőségeket lát a befektetési szakember. „A leginkább a kőolaj és származékainak világpiaci ára által meghatározott nyersanyag alapok várhatóan folytatják az elmúlt évek növekvő tendenciáját. Ennek oka, hogy a jelenlegi alacsony nemzetközi nyersanyagárak várhatón növekedni fognak, egyrészt a feltörekvő országok – jellemzően Kína és India – óriási nyersanyag igénye miatt, másrészt az egyre szűkösebb és egyre drágábban kitermelhető nyersanyagvagyon miatt” – mondta el Horváth István. A nyersanyag alapok hozamára a fosszilis energiahordozók (kőolaj és földgáz), az agrártermékek és az ipari fémek ára mellett a nemesfémek – elsősorban az arany – világpiaci árának emelkedése is pozitív hatással van. „Mivel az arany árát klasszikusan az határozza meg, hogy mennyire nagy a bizonytalanság a nemzetközi pénzpiacokon, az év második felében biztosan magas aranyárral kalkulálhatunk” – tette hozzá Horváth.

Öko befektetések

Ma már a befektetési piacon is megjelent az ökológiai szemlélet, így a hagyományos energia mellett egyre hangsúlyosabb szerepet kap az alternatív energia is. Számos befektető számára a befektetések hozama mellett fontos a világ fenntartható fejlődése és környezetünk védelme is. „Ennek az igénynek megfelelve jöttek létre kifejezetten ökoalapok, amelyek olyan vállalatok részvényeibe fektetnek, amelyek fő tevékenységüket az alternatív (nap, szél, geotermikus, víz, biomassza) energia szektorban végzik. Ezekre a társadalmilag felelős befektetésekre jellemző a magasabb hozam, de a jelentősebb árfolyammozgások is, ezért kifejezetten hosszú távú befektetésnek ajánljuk” – javasolja Horváth.  

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.