BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kelet-európai bankkrízistől tartanak az elemzők

A nagy mennyiségű devizahitel-állománnyal és külső adóssággal rendelkező kelet-európai bankok könnyen válsághelyzetbe kerülhetnek az eurózóna perifériáján – állapítja meg a Capital Economics nevű kutatócég.

A Reuters által idézett elemzés szerint a régiós bankok rendezték tőkehelyzetüket, és a hitel/betét arányuk csökken, ám sebezhetőségük változatlanul fennáll, különösen a Balkánon, a Baltikumban és Magyarországon.

A legfőbb problémát Neil Shearing, a Capital Economics elemzője abban látja, hogy a régiós hitelintézeteknek igen magas a svájcifrank- és eurókitettsége: az idegen fizetőeszközben denominált hitelek aránya Magyarországon, Romániában és Bulgáriában 60, Lettországban pedig 92 százalék környékén mozog. Shearing szerint ezáltal a bankok különösen érzékennyé váltak a globális kockázati étvágy alakulására, és még inkább arra lesznek utalva, hogy a nyugat-európai anyavállalataik mennyiben hajlandók adósságaikat finanszírozni.

Az elemző emellett úgy látja: növekszik a valószínűsége annak, hogy a térség országai nem számíthatnak a hitelezési piac felfutására a gazdasági növekedés beindításához, hiszen egyes államokban – így Magyarországon is – még mindig zsugorodnak a banki mérlegek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.