BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lépjünk-e olajra a részvénypiacról?!

Az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő index, az S&P 500 2010. április 23-án 1217 ponton tetőzött, majd a több mint egy éve tartó, szinte töretlen emelkedést követően éles zuhanásba kezdett, és dollárban számolva több mint 12,5 százalékot esett 2010. június 4-ig. Való igaz, önmagában egy ilyen mértékű árfolyamcsökkenés a profi befektetők által figyelt kapitalizáció súlyozású indexben még nem feltétlenül eredményezi a kisbefektetők tömeges részvényeladásait, ám figyelembe véve a sokat emlegetett világszintű – különös tekintettel az európai – államadósság-problémákat, a profi befektetők elbizonytalanodása a részvénypiacokon mindenképpen figyelemfelkeltő.

A magyar részvénypiac egyik legnagyobb szereplőjét és a kisbefektetők közkedvelt értékpapírját, az OTP-t a nemzetközi befektetői hangulat kedvezőtlen alakulásán kívül az árfolyamot jelentősen befolyásoló kormányzati kommunikáció is negatívan érintette. Így az említett időintervallumban a bankpapír több mint 32,5 százalékot veszített értékéből.

Úgy gondolom, a fentiek fényében jogosan merül fel kérdésként a befektetőkben, hogyan tudnák a kedvezőtlen árfolyammozgások számukra hátrányos hatását csökkenteni. A különböző futamidejű kötvények és részvények hozamának nem tökéletes együttmozgásán alapuló diverzifikált portfóliók esetleges pozitív hatásait sokan tárgyalták már, de a nyersanyagokban, különösen az olajban rejlő lehetőségekről nem sokat hallani. A médiában gyakran emlegetett két kőolajfajta az északi-tengeri brent és a WTI (West Texas Intermediate). Mindkettő könynyűolaj, mivel a sűrűségük a vízénél kisebb, illetve kéntartalmuk alacsony, ezért „édesnek” is nevezik azokat. Kereskedésük főként a New York-i árutőzsdén (NYMEX), ötszáz és ezerhordós egységekben, az azonnali és határidős piacokon történik.

Az olajárat a közgazdaságtanból jól ismert kereslet-kínálati viszony határozza meg, illetve a spekulatív tőke rövid távú várakozásai befolyásolják. A kitermelés volumene, a felhalmozott készletek, a fogyasztás tendenciája, a gazdasági növekedés üteme nagy hatással van az olajárra. A nyersanyag véges voltán túl a reálgazdaság talpra állása, a javuló GDP-kilátások, illetve a Mexikói-öbölben történt katasztrófa kapcsán a platformok biztosításáért fizetendő megnövekedett díj (amelyet a kitermelők nyilvánvalóan a végső fogyasztókra terhelnek majd) az, amely támaszt nyújthat az olajárnak hosszú távon.

Egy gyors válságból való kilábalás és jelentős GDP-bővülés esetén a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint évente 2,6 százalékkal növekszik a kőolaj iránti kereslet 2014-ig, ez éves szinten naponta 1,1 millió hordós keresletbővülést feltételez. A növekedés kielégítéséhez az OPEC termelőkapacitását megfelelőnek tartja a szervezet, ezért egy ilyen optimista forgatókönyv esetén sem vár 100 dollár fölötti hordónkénti olajárat. Ugyanakkor a kőolajfogyasztás motorja a közlekedési szektor lehet, amelynek nyersanyag-felhasználása komoly hatással lesz az árfolyamra. Érdekes a gépjárművek által támasztott olaj iránti igény közelebbi vizsgálata, amely a rohamosan fejlődő kínai népesség adatait ismerve fontos. A közlekedés által támasztott kereslet több összetett faktorból áll, de egy egyszerű egyenlettel kifejezhető. A flotta meghatározásakor a használatban lévő gépjárművek számát, típusát és üzemanyag-felhasználását, illetve az átlagosan megtett mérföldadatokat mérik és osztják el az egy gallon üzemanyagra jutó mérföldek számával.

A Nemzetközi Energiaügynökség egyik kimutatásában említett példa szerint a 2008-as amerikai járműpark összesen 249 millió darabból állt, ennek 55 százaléka volt személyautó, a többi buszokból és egyéb járművekből tevődött össze. 1985-től az amerikai járművek átlagos fogyasztása 13,9 mérföld/gallonról (5,91 km/l), 1991-re 16,2 mérföld/gallonra (6,89 km/l) csökkent, ez 16,55 százalékos átlagos távolságnövekedés hat év alatt. A 2008-as fogyasztási adat 17,1 mérföld/gallon volt (7,27 km/l), ami mindössze 5,55 százalékos emelkedést jelent 17 éves idő-távon. Fontos kérdés, hogy az ázsiai térség autóparkjának bővülése képes lesz-e befolyásolni a globális olajkeresletet a világszintű fogyasztás és a futott távolság adatainak jelentős módosításán keresztül, tekintettel a motorok általánosan javuló üzemanyag-felhasználására. Mivel a globális kereslet kielégítésére képes kitermelői kapacitás rendelkezésre áll, vélhetően a hírek és a spekulatív tőke hatása dominálja majd a nyersanyag árfolyamát az elkövetkező időszakban.

Az öt-tíz éves befektetési időtávra szóló prognózisok és árfolyamjóslatok helyett az Aegon Befektetési Alapkezelő úgy gondolja, hogy a befektetőknek olyan közepes kockázatú megoldásra van szükségük, amelynek segítségével akár a rövid távú árfolyammozgásokat (mind az emelkedést, mind a csökkenést) is képesek lehetnek meglovagolni. Az abszolút hozamú származtatott alapok rugalmas befektetési politikájuknak köszönhetően alkalmasak arra, hogy akár napon belüli, akár hosszabb távú pozíciófelvételek segítségével befektetési flexibilitást és jelentős hozamlehetőséget nyújtsanak a megtakarítóknak. Magyarország legnagyobb abszolút hozamú származtatott alapja, az Aegon Atticus Alfa Származtatott Befektetési Alap 2006. február eleje óta sikeresen fektet deviza- és nyersanyagpiaci származtatott termékekbe, ezért ideális választás azok számára, akik túlfűtöttnek tartják a hosszú ideje tartó részvénypiaci emelkedést, és a tőkeáttételes spekulatív befektetések részvénypiaci profitpotenciálhoz közeli lehetőségeit kihasználva közepes, illetve közepesen magas kockázat mellett szeretnének befektetni.


Tájékoztatás

Az alapok múltbeli teljesítménye nem nyújt garanciát a jövőbeli hozamok nagyságára. Jelen elemzés nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak. A befektetés részletes feltételeit az alap tájékoztatója tartalmazza, amely a mindenkor érvényes kondíciós listákkal együtt megtalálható a forgalmazási helyeken. A befektetési alap forgalmazásával (vétel, tartás, eladás) kapcsolatos költségek az alap kezelési szabályzatában és a forgalmazási helyeken megismerhetők.


A szerző az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő befektetési szakértője

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.