BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar ember nem takarékoskodik?

Míg tízből három európainak egyáltalán nincs megtakarítása, addig az Egyesült Államokban a döntő többségnek van megtakarított vagyona. Hazánkban 74 százalék a megtakarítással nem rendelkezők aránya. Akik viszont rendelkeznek megtakarítással, azok elsődlegesen bankbetétbe és életbiztosításba fektetik be vagyonukat – derül ki a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal legfrissebb Befektetési Barométer tanulmányából.

Tízből három európainak egyáltalán nincs megtakarítása, hazánkban azonban ennél jóval magasabb (74 százalék) azok aránya, akiknek nincs megtakarítása – derül ki a GfK Custom Research Worldwide és a Wall Street Journal felméréséből.

A háztartások vagyoni helyzetét vizsgálva elmondható, hogy az európaiak 49 százalékának kevesebb, mint 25 000 eurós vagyona van (ingatlanok nélkül), 9 százalékuk vagyona 25 000 és 50 000 euró közötti, 4 százalékuk pedig 50 000 eurót meghaladó vagyonnal rendelkezik. 

Szűkebb régiónkban a megkérdezett háztartásoknak 27 százaléka nyilatkozott 5 000 euró alatti magánvagyonról, de hazánkban még ennél is kevesebben, a válaszadóknak mindösszesen 17 százaléka sorolta magát ebbe a vagyoni kategóriába. A magyarok 7 százaléka 5-15 000, 1 százaléka pedig 15-25 000 eurónak megfelelő megtakarítással rendelkezik. Honfitársaink 1 százaléka nyilatkozott ennél is magasabb vagyonról. Összesen a lakosság 26 százaléka rendelkezik valamilyen nagyságú magánvagyonnal.

Európában a megtakarítással rendelkező lakosság háromnegyede bankbetétben tartja pénzét. A második helyen az életbiztosítások szerepelnek, a megkérdezettek 43 százaléka tartja ebben a típusú megtakarításban vagyonát. Részvényekben és részvényalapú befektetési alapokban az európaiak 29 százaléka gyarapítja megtakarítását, nyugdíjalapokban egynegyedük, kötvényekben pedig 12 százalékuk.

Magyarországon kevésbé kiegyenlített a befektetési portfólió. Az összes megtakarító közül honfitársaink több mint fele (62 százalék) a megtakarított vagyonának nagy részét bankbetétekben tartja, életbiztosításba 25 százalékuk, nyugdíjalapba 12 százalékuk, részvénybe és/vagy részvényalapba pedig mindösszesen 10 százalékuk fekteti be megtakarításait” – mondta el Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója.

A jövőbeli, az elkövetkező 12 hónapra vonatkozó várakozásokat firtató kérdésre kapott válaszok szerint kontinensünkön tízből négyen (41 százalék) gondolják úgy, hogy sokkal kevesebbet vagy valamivel kevesebbet fognak megtakarítani. Valamivel magasabb arányt (47 szzalék) képviselnek azok, akik várhatóan ugyanannyit fognak félretenni. Ezzel szemben az amerikaiaknak csak egynegyede pesszimista, 38 százalékuk pedig kifejezetten optimista a következő időszak megtakarításait illetően.

A magyarokra ebben a kérdésben az európai pesszimizmus a jellemző: minden második honfitársunk várhatóan kevesebbet, 44 százalékuk pedig ugyanannyit fog tudni megtakarítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.