BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem létező óriáskerék - Becsapta ügyfeleit a Deutsche Bank

A Deutsche Bank számtalan német befektetők rábeszélt arra, hogy fektessenek egy óriáskerekeket építő cégbe. Az ügyfelek végül vízben maradtak, mert a projekt nem valósult meg, így elmaradt az ígért jelentős haszon.

A Deutsche Bank fényes kilátásokat vázolt és kétszámjegyű hozamokat ígért azoknak, akik a Global View alapba fektetnek be. A cég a London Eye-hoz hasonló városnéző óriáskerekeket épített volna, ehhez pedig a német bank számtalan befektetőt szerzett, elsősorban nem túl tehetős magánembereket.

A Global View 208 millió eurónyi tőkét gyűjtött össze, viszont egyetlen óriáskereket sem épített fel. A Deutsche Bank viszont jól járt az üzlettel, mert maga a cég egyáltalán nem fektetett be a projektbe, ellenben tíz hét alatt 160 millió eurót gyűjtött össze kisbefektetőktől. A Spiegel szerint az ügy felveti a kérdést, mennyiben felelős a bank egy olyan, befuccsolt befektetésért, amelyet kezdetben előnyösnek ír le, majd később kockázatosnak minősít.

A lap szerint a pénzintézetben küldött e-mailek arra utalnak, hogy a bank bizonyos információkat elrejtette a befektetők elől és korántsem volt biztos a projekt sikerében. Az óriáskerekek közül egyébként valószínűleg egy sem épül meg, a beruházó egyedül a berlini kerék felépítésére lát esélyt, arra is csak erős befektető segítségével.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.