BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Továbbra is lejtőn a forint, egekben a frank ára

Ma reggel tovább folytatta a napok óta tartó lejtmenetet a hazai deviza a svájci frankkal és az euróval szemben is.

Reggel 9 órakor egy svájci frankért már 218,74 forintot adtak a bankközi devizapiacon. A forint tehát tovább gyengült és messze maga mögött hagyta a másfél napja még minden idők csúcsának számító 216,88 forintos értéket a frankkal szemben. A hazai deviza az euróval szemben is gyengült, egy euró ára jelenleg 287,05 forint, a dollárért 235,13 forintot adnak.

Elemzők szerint a közép-kelet-európai térség valutái közül csütörtökön a forint lesz előtérben, a fő kérdés pedig az lesz, hogy tudja-e tartani a magyar fizetőeszköz a miniszteri tájékoztatás után elért árfolyamát - írta a DowJones hírügynökség.

"Tart a vérzivatar, a tegnapi új amerikai mélypontok után a ma reggel sem néz ki jól, sok a rossz hír, ezekre reagálnak is a piacok, a kevesebb pozitív impulzust ellenben ignorálják" - fogalmaz a Concorde elemzésében. A cég szerint egyre inkább pánik-jelllege van a dolognak, amiből lehet felpattanás, de igazán csak abban lehet bízni, hogy a shortosokat pozícióik tömeges zárására késztetheti valami.

A forint viszont mai mozgásával beigazolja Matolcsy György tegnapi kijelentését, miszerint nem számítanak arra, hogy a forint belátható időn belül a 205-ös szint alá erősödik a frankkal szemben. A gyengülő tendenciához hozzájárul az is, hogy a Moody''s tegnap leminősítési figyelőlistára tette a spanyol államadósságot.

A piacokon napok óta a feszültség az úr, hiszen az európai bankoknak a mai napig kell visszafizetniük 442 millió eurót az Európai Központi Banknak. Az elemzők egy része attól tart, hogy ezzel 100 millió eurós likviditási rés keletkezik a kontinens bankrendszerében. És bár a hangulatot rövid időre javította, hogy a pénzintézetek tegnap a várt 150-200 millió euró helyett mindössze 132 millió eurós hitelt igényeltek az EKB-tól, ma reggel ismét zuhantak az ázsiai indexek és az amerikai kötvényhozamok.

Az európai félelmeket ugyanis tetézi, hogy a friss adat szerint Kína gazdasági növekedése lassul , ez pedig ismét felveti a "W" alakú recesszió lehetőségét. A várakozások szerint ma mintegy 2 százalékos mínuszban nyitnak majd a fontosabb európai tőzsdék.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.