BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vidám a piac - A cél a 275 forintos euró

Optimista hangulat jellemezte a szerdai nyitáskor a piacokat, leginkább a már megjelent, és pozitív meglepetést hozó amerikai második negyedéves, vállalati gyorsjelentéseknek köszönhetően.

A forint ma új háromhetes csúccsal kezdett az euróval szemben. Reggel 277 forintig csökkent az euró ára, majd negyed tízre 277,59 forintos szintre emelkedett a kurzus, ám ez még így is egyértelmű forinterősödést jelez. A svájci frankkal szemben szerda reggel már 205,5 forint körüli áron is folyt a kereskedés, amelyben szerepet játszik az is, hogy a frank kéthetes mélypontra esett az euróval szemben, 1,35 közeli árfolyamnál.

Később ugyan az alpesi deviza is kissé drágább lett, 206,15 forintba került negyed tízkor, ám a devizában eladósodottaknak mindenképpen jó hír, hogy a svájci fizetőeszközzel szemben a forint folyamatosan erősödik. A dollár ára reggel 218 forint körül mozgott, negyed tízkor 218,65 forintot kértek a zöldhasúért a bankközi devizapiacon. A folyamatokban fontos szerepe van annak, hogy a dollár kedden jelentősen gyengült a világpiacon, főként az euróval szemben. Az uniós deviza kurzusa egészen 1,274 dollárig szaladt, ami kéthónapos dollármélypontot jelent.

Az előttünk álló héten a második negyedéves amerikai vállalati gyorsjelentések határozhatják meg a nemzetközi piaci hangulat irányát, amelyek a pozitív elemzői várakozások szerint fenntarthatják a befektetők optimizmusát. Ebben a környezetben a forint elindulhat a 275-ös euró-jegyzés irányába is. A hangulatot már megalapozta az Intel vártnál jobb eredménye.

Ma több fontos makrogazdasági adat is megjelenik az amerikai gyorsjelentési szezon mellett. Délelőtt 11-kor az eurózóna felülvizsgált júniusi inflációs statisztikája lát napvilágot, majd délután fél háromkor az amerikai júniusi kiskereskedelmi forgalmi jelentést publikálják.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 173 pontos emelkedéssel, 22 824 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest ez 0,77 százalékod erősödést jelentett. Az index tíz órához közeledve már 1,15 százalékon állt. Ekkor szinte valamennyi vezető részvény - az MTelekom kivételével - a pozitív tartományban tartózkodott; az OTP már megközelítette a plusz 2 százalékot. A bankpapírnak egyébként több elemző pozitív kilátásokat jósol a mai napra.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.