BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélybe löki a bankszektort a kormány

Európában a legnagyobb adóteher sújtja a magyar hitelintézeteket, melynek célja, hogy a kormány fedezetet teremtsen a devizahiteleseket segítő programjának és az államháztartási hiánynak – írja a Bloomberg.

Az április végi Fidesz-győzelem óta 31 százalékot veszítettek értékükből az OTP részvények, a bank Európa legrosszabbul teljesítő bankja, a választások óta. Az elemzés szerint ennek egyik oka a már elfogadott bankadó mellyel az államháztartási deficit fedezetét kívánja biztosítani a kormány.

Az ország második legnagyobb jelzálog-hitelező intézete a Földhitel és Jelzálogbank Nyrt. pedig 17 százalékos veszteséget könyvelhetett el. A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX pedig 4,3 százalékos mínuszban van tavaszi értékéhez képest. Az elemzői vélemények szerint a kontinens legnagyobb összegű bankadója és a devizahitelesek megmentésére vonatkozó kormányzati elképzelések okozzák a jelentős veszteségeket.

A múlt héten bemutatott a devizahitelesek megsegítését célzó nyolc pontos javaslat csomag újabb jelentős terheket rónak a magyar bankrendszerre. Ha a terveket jelenlegi formájukban fogadják el azok negatív hatással a bankokra és akár likviditási problémákat is okozhatnak, mondta el Vavrek Zsolt, az Equilor Befektetési Zrt. üzletág igazgatója.

A javaslatcsomag egyik eleme, hogy a devizahitelesek plusz díj felszámítása nélkül akár öt évvel is meghosszabbíthatnák hitelük futamidejét és a bankok nem módosíthatnának egyoldalúan a szerződéseken, ha az az ügyfél számára hátrányos.

Az intézkedések nem valószínű, hogy érdemben tehermentesítenék a bajba jutott hitelfelvevőket és számos jogi és alkotmányos aggályt is felvetnek, mondta Müller János a Bankszövetség tanácsadója. A bankok számára a szakértő szerint akár több tíz milliárdos extra költséget is okozhat.

A magyar háztartások 7 300 milliárd forintos devizahitelének 82 százaléka svájci frank alapú jegybank adatai szerint, a devizával szemben a forint 17 százalékot veszített értékéből. Az adatok ellenére a legtöbb intézkedésfelesleges, mivel a bankok már önként tettek lépéseket a helyzet kezelésére, a tervek csupán populista lépések a kormány részéről, vélekedett Mark Macrae, a KBC Cecurities elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.