BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Horror-show Bernanke FED-politikája "

Ilyen, s ehhez hasonló kritikát kapott a FED tervezett eszközmanipulációs programja. Az amerikai indexek a nyitást követően élesen lefordultak, a kereskedés derekánál megfordult a trend és gyakorlatilag a nyitás előtti állapotig küzdötték vissza magukat. A nap eleji korrekciós hangulatot az az "aggodalom" váltotta ki részben, hogy a FED a jövő heti ülésén óvatosabb lesz, és a 'pletkyaszámoknál' kisebb összeget mond majd be az eszközvásárlási program részeként - írja csütörtöki elemzésében a Cashline.

A piac a következő egy évben 1-2 ezer milliárd dolláros programmal számol, míg a legújabb várakozások szerint az első öt hónapban "csak" 500 milliárd dollárral indítana Bernanke csapata, hogy ne lőjjék el az összes puskaport egyben, és először teszteljék a piaci reakciókat.

Mindeközben igen komoly kritikát kapott a FED több oldalról is. Jeremy Granthan, híres FED-kritikus portfóliómenedzser horror show-ként aposztrofálta a Bernanke-vezette FED politikáját, miszerint az eszközár manipuláció semmilyen problémát nem old meg hosszú távon, viszont veszélyezteti a gazdaság stabilitását. Pimco, a világ legnagyobb kötvényalap kezelője is megszólalt: szerinte a FED jövő heti programjával egy 30 éve tartó bika piac ér véget a kötvényeknél.

Marc Faber szintén ostorozta a FED-et. İ már a program bejelentésére is korrekciót vár, hiszen minden be van árazva. Az ı véleménye, hogy a nyomtatott dollármilliárdok csak a feltörekvő gazdaságokat segítik, viszont óriás költséget ró az Egyesült Államokra nézve a jövőben az adósság további növelése.

A japán jegybank előrehozta a novemberi ülését 15-16-ról 4-5-ére, és 0.1 százalékról 0-0.1 százalékra vitte le az overnight – egynapos- hitelkamatot, valamint további eszközvásárlást helyezett kilátásba. Még jó, hogy a G-20-ak megállapodtak a devizaháború elkerülésében....a japán jegybank célja nyilvánvalóan a likviditás növelése és a jen gyengítése a dollárral szemben. A japán nagyvállalatok sorra hívják fel a figyelmet az erős jen negatív hatásaira. Nem véletlen a november 4-5-i időpont, hiszen november 3-án már lehet tudni az amerikai jegybank döntését.

A csütörtök reggel közzétett amerikai kisbefektetői szentiment index 2007 februárja óta nem látott optimizmust tükröz, a pesszimisták aránya pedig 2006 óta nem volt ilyen alacsony. Ez óva intő jel az emelkedésre spekulálóknak, hiszen általában a szélsőséges szentimentet szélsőséges mozgás követi, csak éppen az ellenkező irányba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.