BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme, a hét nyertesei a tőzsdén

A Richter és a Mol papírjai emelkedtek a legnagyobb mértékben a héten a Budapesti Értéktőzsdén, az OTP árfolyama szerdán került 5.400 forint fölé, és ugyanennyin zárta a hetet.

A BÉT részvényindexe, a BUX a múlt héten 1,61 százalékkal erősödött, 23.416,53 ponton zárt pénteken. Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 2.189,52 ponttal, 9,3 százalékkal áll magasabban.

A hét meglehetősen iránytalan kereskedéssel indult a BÉT-en, a hétvégi önkormányzati választások eredménye nem hatott igazán a kereskedésre, bár az, hogy az index nem csökkent, valamint hogy a forint több havi szintre erősödött, (az euró 272 forint környékén ingadozott) elemzők szerint jelentheti a külföldi bizalom erősödését.

Annak ellenére, hogy az ázsiai piacok esése és az amerikai, valamint az európai iránykereső hangulat következtében enyhe csökkenést vártak kedden a BÉT-en, BUX ismét erősödni tudott. Az emelkedést az OTP vezette, a bankpapír tartotta a múlt héten elért 5.300 forintos szintet, s napi csúcsa közelében, 5.349 forinton zárt.

Szerdán az OTP átlépte az 5.400 forintos, következő ellenállási szintet, de a Mol is erősödött, a 21.000 forintos technikai szint felett tudott zárni, ezzel gyakorlatilag elérte a szeptember közepi szinteket. Elemzők úgy vélekedtek, hogy mindkét "nagy" papír előtt - a Mol és az OTP szerdán a Budapesti Értéktőzsde forgalmának kétharmadát adta - technikai értelemben "terület nyílik meg". A legnagyobb bankot több kedvező hír is segíti, például a forint erősödése, miután az elmúlt negyedévben rekord szinteket döntött a svájci frank, ami azt a kockázatot hordozta, hogy a hitelportfólión belül nőhet a nemfizetők aránya.

Az OTP és a Mol emelkedését leszámítva a hét első három napján meglehetősen eseménytelen, alacsony forgalmú kereskedés volt a BÉT-en, a befektetők a csütörtökön kezdődő amerikai gyorsjelentési szezont várták. Csütörtökön bizonytalanság látszott a nemzetközi piacokon, a hét eleje óta tartó emelkedésben szünetet vártak a piaci szakértők.

A BÉT-en sem élénkült meg a forgalom, ugyanakkor a Richter csaknem 4 százalékot erősödött azután, hogy kiderült: a vállalat megveszi a svájci PregLem gyógyszercéget, ami elősegíti a magyar gyógyszergyár térhódítását a fontosabb európai piacokon. Péntek volt a héten az egyetlen nap, amikor mínuszban zárt a BUX, ám ez összhangban volt az európai tőzsdemozgásokkal, és elemzők szerint a nemzetközi hangulat továbbra is alapvetően pozitív.

A heti részvényforgalom 81,5 milliárd forint volt, míg az elmúlt héten 105,59 milliárd forintot ért el. Az összforgalom 58,83 százalékát az OTP részvények adásvétele tette ki. A Mol 22,08 százalékkal, a Richter 8 százalékkal, a Magyar Telekom pedig 2,98 százalékkal részesedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.