BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki a saját érdekét védte a G20-as csúcson

Sziklaugrást hajtottak végre a G-20-ak, miután felfedezték, hogy nincs új a nap alatt. Gyakorlatilag azon kívül, hogy a 24 tagú IMF tanácsban 2 helyet az európaiak átengedtek a feltörekvő országoknak, érdemi döntés nem született. A jen ugyanakkor 15 éves csúcsot döntött a dollárral szemben – áll a Cashline legfrissebb elemzésében.

Ugyan hangzatos megállapodást írtak alá az országok képviselői, hogy nem gyengítik saját devizájukat az exportélénkítés érdekében, de a közvetett manipulációt - ahogyan egyébként a német pénzügyminiszter kritizálta a FED-et - hivatalosan nem szabályozták, sőt globális szabályozói rendszer alapjait sem rakták le: minden ország saját szabályozást alkalmazhat majd. Elutasították az USA kérését, hogy Kína élesen értékelje fel a jüant, erre is csak fokozatosan kerülhet sor, de a mértékre semmilyen előírás nem vonatkozik. Tehát, ahogy azt várni lehetett, mindenki a saját érdekét próbálta védeni.

A G-20-as találkozó vérszegény nyilatkozatára, amely tulajdonképpen semmilyen akadályt sem gördített a dollár további gyengülése elé, kitépték az ázsiai piacok többségét, Kína újabb féléves csúcs közelében. Japán csak azért nem tudott tovább lépni, mert a dollár gyengülése ''betett'' a jennek: a japán fizetőeszköz 15 éves csúcsot ütött a zöldhasúval szemben, ami az exportkilátásokat a japán vállalatok szempontjából most már komolyan sérti.

A Toyota és más japán exportőrök most már vészforgatókönyvet is felállítottak 70-es dollár-jen keresztárfolyamra. Teljes tehát a pánik (dollárpriacon eladási, eszközpiacon vételi), minden kommentár további dollárgyengülésre számít. Ilyenkor szokott jönni az éles ellenirány, persze ehhez még a FED-nek is lesz egy-két szava a november 2-3-i ülésen.

Felvásárlási hírek szintén segítik az optimizmust, nem csak Amerikában, hanem Ázsiában is: a szingapúri tőzsde az ausztrál börzét veszi meg 8.3 milliárd dollárért. Mindeközben az ausztrál dollár újabb ralit mutatott be a dollárral szemben, sőt az ipari fémek is meredeken emelkedtek ma reggel: a réz egészen új 27 havi csúcsig menetelt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.