BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ír állampapír-piaci fejlemények befolyásolhatják a hazai deviza árfolyamát

Határon ingadozik a forint

Nagyot gyengült, ám később a korábbinál is kedvezőbb szintre erősödött tegnap a forint a bankközi devizapiacon. Reggel 9 órát követően az előző nap esti kurzusaihoz képest az euró árfolyama 274,50-ról 276,30, a svájci franké 205-ről 207,20, a dolláré pedig 197,30-ról 199,70 forintra emelkedett. Utána megfordult a trend, és a nap második felében már a hétfő esti szintnél olcsóbb lett mindhárom deviza. Délután fél ötkor az euróval 273,40, a svájci frankkal 204,30, a dollárral 197,30 forintos árfolyamon kereskedtek.

A hazai fizetőeszköz reggeli gyengülése két tényezőre vezethető vissza. A kedvezőtlen nemzetközi tőkepiaci hangulat tovább erősítette a dollárt és a svájci frankot, miközben térségünk nagyobb kockázatú és hozamú devizái gyengültek. Az euró és a hozzá kapcsolódó valuták kockázatát fokozta, hogy Írország problémái mind súlyosabbnak látszanak, és egyre valószínűbb, hogy egy a görög mentőcsomaghoz hasonló intézkedésre lesz szükség. A pénzpiaci szereplők úgy tudják, hogy az ír államkötvényeket már szinte csak az Európai Központi Bank jegyzi le.

A forint gyengüléséhez hozzájárult a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfői közlése is, amely szerint az államháztartás első tízhavi hiánya 1132,7 milliárd forint volt; ez az éves előirányzat 131,1 százaléka, és a hiányszámok elgondolkoztatták a befektetőket. Az egyszeri bevételi tételek miatt, valamint a strukturált reformok hiányában a forint a jövőben is gyengébben szerepelhet, mint a régió valutái.

Délelőtt 10 órakor következett be a trendfordulás. A Wall Street Journal szerint a kedvezően alakuló görög állampapír-aukciónak köszönhető, hogy az európai adósságok miatt aggódó befektetők megnyugodtak. A technikai elemzések szerint mivel a forint árfolyama tegnap elérte a kétszáz napos mozgó átlagét a 275 forintos érték körül, ezért vagy visszapattanás, azaz forinterősödés, vagy az euró 278 forintos szintig történő erősödése várható. A gyengülést valószínűsíti az a piaci várakozás, amely szerint a nemzetközi hitelminősítők esetleg leértékelik a magyar szuverén adósságot a közeljövőben.

A forint nemcsak tegnap, de az elmúlt egy hónapban is jelentősen ingadozott: a hó elején egy kisebb erősödés után október 19-ig az euró árfolyama 278, a svájci franké pedig 209 forintra emelkedett. November elsejére viszont az euró ára 270, a svájci franké pedig 196 forintig esett vissza. November elejétől tegnapig viszont folyamatosan gyengült a nemzeti valuta. GIJ

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.