BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átrendeződő hazai alapok

A kisebb kategóriák nagyot léptek előre súlyukat tekintve 2010-ben

Befektetések. Csaknem 29 százalékkal – 3750 milliárd forintra – emelkedett a hazai befektetési alapok nettó eszközértéke a november végéig tartó egy év alatt, ám a nagy növekedés mellett érezhető átrendeződés is történt a kategóriánként eltérő tőkebeáramlás és a hozamok alakulása miatt – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) legfrissebb adataiból.

A Bamosz statisztikái szerint a zártkörű értékpapíralapoknál történt a legnagyobb, 60 százalékos növekedés a nettó eszközértékben a novemberig tartó tizenkét hónapban, ezzel a vagyonuk több mint 515 milliárd forintot tett ki. Csaknem másfélszeresére növekedett emellett az ingatlanalapok vagyona, amely így az elmúlt hónap végére 423,2 milliárd forintra duzzadt.

Érdekes fejlemény emellett, hogy több kisebb alapkategóriánál is jelentős – 30 százaléknál nagyobb – vagyonnövekedés történt 2010 első tizenegy hónapjában. Így például a nyílt végű, egyéb kategóriába sorolt alapok vagyona 42,5 százalékkal nőtt, ám ez is csak ahhoz volt elég, hogy 32 milliárd forint közelébe emelkedjen a vagyon. Szintén figyelemre méltó, közel 34 százalékos nettó eszközérték-növekedést produkáltak a november végére már közel 130 milliárdos vagyont kezelő vegyes alapok is.

Az összes eszközértéken belül képviselt súlyt tekintve viszont egyértelműen veszítettek ebből a néhány éve még komoly növekedést mutató garantált alapok: vagyonuk november végén 454,5 milliárd forintot tett ki, ez alig több mint öt százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

A befektetési alapokba történő tőkebeáramlás egyébként igencsak lelassult novemberre. A Bamosz adatai szerint az elmúlt hónapban összességében alig több mint egymilliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, jellemző volt viszont az alapok közötti kisebb mértékű átrendeződés. A vagyon a piaci teljesítmény hatására 10,1 milliárd forinttal nőtt.

A hagyományosan lakossági termékeknek számító likviditási, pénzpiaci és rövid, illetve a hosszú kötvényalapokon kívül csak a tiszta részvényalapokból volt jelentősebb tőkekivonás. Friss tőke viszont elsősorban az intézményi, illetve a kockázatosabb (származtatott, részvénytúlsúlyos) alapokba érkezett, míg a lakossági befektetők novemberben inkább visszaváltottak, illetve a garantált és az ingatlanalapokat választották. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.