BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az égbe lökte az INA részvényárait a Mol ajánlata

Négyéves történetének legnagyobb forgalmát bonyolította a zágrábi tőzsde szerdán az INA-részvényeiből.

A keddi kereskedést is jelentősen felülmúlóan csaknem 201,9 millió kuna (1 kuna 37,32 forint) értékben cseréltek gazdát a horvát olajcég értékpapírjai. Ára gyakorlatilag változatlan volt a keddi záróárhoz képest, vagyis a részvények 2.830 kunáért forogtak.

 Két nap alatt 137 ezer darab INA-papír fordult meg a zágrábi börzén, vagyis a társaság részvényeinek 1,4 százaléka - összesítette a SEEbiz.eu horvát üzleti portál.

A Mol Nyrt. kedden tette közzé hivatalosan ajánlatát az INA részvényeseknek maximum 800.910 darab tehermentes, teljes mértékben befizetett egyenként 900 horvát kuna névértékű INA törzsrészvény megvásárlására 2.800 horvát kuna részvényenkénti áron. Az ár több mint 60 százalék prémiumot jelent a Zágrábi Értéktőzsdén forgó INA részvények, a Mol ajánlatának bejelentését megelőző, december 2-ai záróárához képest.

Kedden - hét napi szünet után - 64 százalékkal nőtt az INA részvényeinek árfolyama a zágrábi tőzsdén, ahol az árfolyam 2.830 kunáig emelkedett 43 millió kunás forgalom mellett.

Szollár Domokos, a Mol horvátországi kommunikációért felelős szóvivője szerdán, zágrábi sajtótájékoztatóján közölte: a magyar olajcég szerint az INA részvényeinek drágulása mögött ellenséges, spekulációs és manipulatív okok lehetnek, amely nem járul hozzá a horvát energiabiztonsághoz.

Kifejtette: a horvát lapinformációkkal szemben meglepőnek tartanák, ha igaz lenne, hogy "bármiféle nyugdíjalap spekulatív játékot játszana". A nyugdíjalapoknak ugyanis nagyon szigorú szabályok szerint kell kezelniük pénzügyeiket, kerülniük kell a nagyon kockázatos befektetéseket. Meglátása szerint azonban a történteket a horvát tőkepiaci felügyeletnek (HANFA) ki kellene vizsgálnia.

A HANFA sajtóközleményben szólította fel a Molt, hogy tartózkodjon a részvénypiaci ügyletek jogszerűségének minősítésétől. A horvát felügyelet honlapján közölte: kifogásolja és hasonló közlésektől való tartózkodásra szólítja fel a Molt, mert a megalapozatlan kijelentések a részvénypiac szereplőinek befolyásolására alkalmasak és beavatkozást jelenthetnek a HANFA független és törvényes működésébe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.