BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az európai adósságválság miatt csökkent az olaj ára

Az olajárak lefelé mozdultak ma, mivel az euróövezet adósságválságával kapcsolatos aggodalmak erősebbnek bizonyultak az Egyesült Államokból érkező pozitív gazdasági adatoknál.

Az amerikai nyersolaj ára januári szállításra barrelenként 16 centtel 88,46 dollárra mérséklődött, míg az ICE Brent minőségű olaj 91,99 dollárért kelt el. "Bármilyen pozitív adatot, amely az Egyesült Államokból érkezik, mellékvágányra terelnek az euróövezetből érkező negatív hírek" – kommentálta az árfolyamot a Reutersnek David Taylor,  a CMC elemzője Sydneyben.

Az európai adósság miatti aggodalmak a dollár erősödését indították el, nyomás alá helyezve az olajárakat. Az euróövezet adóssága miatti aggodalmak fontosságban felülmúlták azokat az adatokat, amelyek a világ első számú olajfogyasztójánál - az Egyesült Államoknál - erőteljes ipari növekedést és alacsony inflációt mutattak.

Ugyanakkor az olajár csökkenése az elemzők szerint csak átmeneti. A nyersolajkészletek csökkenése egy „második fokozatot” eredményez majd a piac talpra állásában, ez pedig azzal járhat, hogy 2011 második felére ismét száz dollár fölé emelkedik a hordónkénti árfolyam – áll a Goldman Sachs legfrissebb elemzésében, amelyet a Bloomberg hírügynökség idézett.

A legnagyobb olajexportőröket tömörítő OPEC a Goldman szerint növeli majd az eladásokat, csökkentve ezzel a készletek mennyiségét, amely túl magasra kúszott fel az elhúzódó recesszió miatt. A 12 tagországot tömörítő, a világ olajtermelésének 40 százalékát ellenőrző szervezet a hét végén jelentette be, hogy nem módosít a kitermelési kvótán, és tartja magát ahhoz a szinthez, amelyről még 2008 decemberében állapodtak meg a tagok. A Goldman elemzői szerint pedig a növekvő kereslet a következő hónapokban is fennmarad: arra számítanak, hogy a globális kereslet erős lesz, és ez akár kétmillió hordós többletet is okozhat a napi kitermelésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.