BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Befektetők: irány Afrika

A sok nyersanyag és a növekvő gazdaság teszi vonzóvá a fekete kontinenst

A hazai befektetésialap-piac szűz területén próbálkozik az OTP Alapkezelő, amely most indítja el afrikai részvényalapját. A társaság főleg azért döntött a fekete kontinens mellett, mert az ezredforduló óta évente átlagosan ötszázalékos reál GDP-növekedést produkáló térségben a gazdaság bővülése továbbra is gyors ütemű lesz. „Afrikának minden adottsága megvan ahhoz, hogy a következő évtized egyik legnagyobb befektetési sikertörténetévé váljon” – mondja Honics István befektetési igazgató.

A befektetők afrikai gazdaság iránti vonzalmát tovább növelik a kedvező demográfiai adatok, a meglehetősen fiatal népesség: a lakosság fele 25 éven aluli. Ez azt jelenti, hogy 2040-re a munkaképesek száma elérheti az 1,1 milliárd főt, túlszárnyalva ezzel Kína és India demográfiai mutatóit. A politikai bizonytalanságok hosszú időn át visszatartották az invesztorokat a fekete kontinenstől, de ezen a téren is történtek kedvező változások. Az ezredforduló óta fokozatosan csökkennek az afrikai országok közötti konfliktusok, mind ritkábbak a belső zavargások és a katonai puccsok, s ez az egyre gyakoribb népszavazások révén hozzájárult a demokratikus államformák elterjedéséhez.

Ami szintén vonzó a kontinensben, hogy a világ ismert nyersanyagkészletének 30 százaléka itt található, azonban ezek valós nagyságáról csak óvatos becslésekkel állnak rendelkezésre adatok, hiszen a kontinens jelentős része még feltárásra vár. Afrika a hatalmas nyersanyagkínálata miatt egyre több tőkebefektetést vonz, s ez az urbanizációs folyamatok mellett elősegíti a kontinensen végbemenő infrastrukturális beruházások növekedését. Fontos gazdasági szempont továbbá, hogy a világ megműveletlen termőföldjének a 60 százaléka is itt található, e földek szerepe a feltörekvő piacok növekvő élelmiszer-keresletének következtében valószínűleg felértékelődik.

Az e hónapban induló új alap portfóliójába az OTP Alapkezelő kedvező növekedési kilátásokkal rendelkező afrikai cégeket válogat be. Az afrikai piacon a nyersanyagforrások kiaknázására és felhasználására specializálódott iparágak dominálnak, de ezeken kívül megtalálhatók a pénzügyi, a telekommunikációs, az olaj- és gáziparban, valamint a fogyasztási szektorban működő vállalatok részvényei is.

Az alap afrikai viszonylatban stabil politikai környezetű, működő tőkepiacú és stabil GDP-növekedésű országok – elsősorban a Dél-afrikai Köztársaság, Nigéria, Marokkó, Egyiptom és Kenya – cégeiből válogat. Ezek a részvénypiacok az idén is jól teljesítettek, több közülük 20-30 százalékot is emelkedett. Az afrikai részvényalap ennek ellenére – más részvényalapokhoz hasonlóan – kockázatos, csak hosszú távra, legalább öt-hét éves befektetésre ajánlják a klienseknek. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.