BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két díj – öt díjazott

Kiosztották az idei AICA- és Katalizátor-díjakat

Összesen öt kategóriában adtak át egy-egy művészeti díjat december 8-án a FUGA – Budapesti Építészeti Központban. Valójában két, egymástól független elismerésről van szó, ahol is az alapítók, az adományozók és a bizottságok eltérnek, a téma azonban összeköti a két fontos kitüntetést.

A Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége, az AICA magyar tagozata már harmadik éve fejezi ki ebben a formában elismerését művész, kurátor és kritikus kategóriában. A 2010. év művész díjazottja Csákány István. Az 1978-ban született Csákány Bernsteinzimmer (Borostyánszoba) című művéért – amely a budapesti Ludwig Múzeumban A képzelet tudománya című, április végétől június végéig tartó nemzetközi kiállításon szerepelt – kapta az elismerést és az azzal járó 400 ezer forintot. A mű egyetlen hatalmas, helyspecifikus installáció: egy hobbi-ezermester műhely 1:1 arányban fából faragott és megépített mása. Ha úgy tetszik, szoborról van szó, a kézzel végzett, alkotó tevékenység, a személyes, mester általi alkotás emlékművéről.

Kurátor kategóriában Angel Juditnak ítélték az idei díjat 2009-es, Köztes idő című kiállítássorozatáért, amelyet a budapesti Dorottya Galériában rendezett meg. A Műcsarnok kurátorátoraként dolgozó Angel Juditot 2008 végén azzal bízták meg, hogy az addig az anyaintézményéhez tartozó, de hirtelen bizonytalan tulajdoni és üzemeltetői helyzetbe került, s még fennmaradásában is veszélyeztetett galéria programját 2009-re kialakítsa. Erre a helyzetre utal a sorozat címe. Az öt kiállításból álló sorozat keretében a kiállítóhely múltjára és jövőjére, általában a galéria mint intézmény létére, a képzőművészet és a dizájn átjárásaira, valamint sok más, a Dorotytya múltjához és jelenéhez kötődő kérdésre reflektáló tárlatok valósultak meg.

A harmadik díjazott Andrási Gábor művészettörténész volt, aki A festék lázadása – a Kovásznai-projektum címmel a Műértő 2010. szeptemberi számában a nemzeti galériabeli Kovásznai-kiállításról megjelentetett kritikájáért kapta meg az AICA-elismerést. Az interneten is olvasható írásában a Műértő főszerkesztője a nagyszabású tárlat és az ahhoz kapcsolódó monográfia egyes gyenge pontjainak és erősségeinek tárgyalása révén járul hozzá az 1983-ban, 49 éves korában elhunyt Kovásznai György rendkívüli életművének megértéséhez.

Míg az AICA-díj immár hároméves múltra tekint vissza, a Tranzit Alapítvány Katalizátor-díját az idén először ítélte oda a szakértőkből álló bizottság. A díjat a Transit.org nevű kezdeményezés hozta létre, amelyet az Erste Bank (illetve az Erste Alapítvány) Ausztriában, Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban támogat.

A Katalizátor motor kategóriájában a fődíjat és a vele járó 500 ezer forintot a Liget Galéria nyerte el. Az 1983 óta működő, eddig több száz kiállítást megért nonprofit kiállítóhelyet alapítása óta Várnagy Tibor vezeti. Az elismerés egyáltalán nem meglepetés, ugyanis a Liget igen fontos szerepet tölt be a hazai kortárs művészeti életben. Az ott rendezett kiállítások, performanszok, akciók, koncertek számos progresszív, de a kereskedelmi és a nagy intézményi fősodorból sokszor kilógó művészi megnyilvánulásnak adtak teret. Az újdonság kategória idei győztese a Crosstalk videoprezentációk sorozat. A videoművészeti bemutatókat 2008 óta rendezi meg nagyjából havi rendszerességgel, különböző budapesti helyszíneken a Crosstalk videofesztivál ötletgazdája, életben tartója és szervező-kurátora, Török Adrienn művészettörténész. Az évente megtartott, immár komoly nemzetközi presztízst kiérdemelt fesztivál mellett a prezentációk is jelentősen növelik a hazai és nemzetközi videoművészet magyarországi ismertségét.

A biztosító, az útépítő és a bank

Szójátékkal élve, a díjak kitüntetett szerepet játszanak a hazai (és a globális) kortárs művészet folyamataiban.

Amellett, hogy erkölcsi elismerést jelentenek, valamint a velük járó összeg rendszerint nagyon jól jön a szűkülő kulturális büdzsék kiegészítésére, a művészet láthatóságát is növelik, hozzájárulnak marketingjéhez, hiszen a díjátadás mint médiaesemény a kortárs művészetre irányítja a figyelmet.

Az egy-egy vállalat által támogatott díjak közül a legnagyobb publicitást az idén másodszor kiosztott, az Aviva Életbiztosító által létrehozott Aviva-díj, a kilencvenes évek óta létező Strabag Nemzetközi Festészeti Díj és mostantól vélhetően a Katalizátor-díj biztosítja.

Amellett, hogy erkölcsi elismerést jelentenek, valamint a velük járó összeg rendszerint nagyon jól jön a szűkülő kulturális büdzsék kiegészítésére, a művészet láthatóságát is növelik, hozzájárulnak marketingjéhez, hiszen a díjátadás mint médiaesemény a kortárs művészetre irányítja a figyelmet.

Az egy-egy vállalat által támogatott díjak közül a legnagyobb publicitást az idén másodszor kiosztott, az Aviva Életbiztosító által létrehozott Aviva-díj, a kilencvenes évek óta létező Strabag Nemzetközi Festészeti Díj és mostantól vélhetően a Katalizátor-díj biztosítja.-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.