BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Művészet és társadalmi felelősség

Egyre gyakrabban szerveznek kortárs művészeti aukciókat különböző nemes célok támogatása érdekében

A kortárs művészetről szóló diskurzusban az egyik meghatározó elvárás, hogy a művész, illetve munkái az aktuális környezetre, a társadalomban zajló folyamatokra, a mindenkori kontextusra reagáljanak. A művész társadalmi felelősségeként megjelenő, lehetséges szerepvállalást tehát természetesnek tekinti a művészeti közeg.

Különleges alkalmakat jelentenek ugyanakkor az olyan pillanatok, amikor témájától és szerepvállalásától függetlenül a műalkotáson mint a műkereskedelem tárgyán keresztül nyilvánul meg a művészeti közeg egy másik meghatározó szereplői csoportjának, a kereskedőknek és a gyűjtőknek a társadalmi felelősségvállalása.

A műtárgyvásárlás, a magán-, vállalati, intézményi gyűjtemények létrejötte persze önmagában is hozzájárulhat a művészet folyamatainak s így a kultúrának a fenntartásához, és ezen keresztül a társadalom, a közjó szempontjából fontos funkciót tölt be. Ugyanakkor van egy olyan terület, nevezetesen a jótékonysági aukcióké, amikor a műtárgyvásárlásnak a közösségben, a társadalomban játszott szerepe kézzelfoghatóan is megnyilvánul. A kultúrafenntartás mellett ugyanis itt megjelenik egy ehhez képest külső szempont, a rendszeres vagy alkalmi társadalmi segítségnyújtás. Ezek az árverések forrásokat egészítenek ki vagy teremtenek meg teljes egészében olyan esetekben, amikor az állam vagy a helyi közösség adott pillanatbeli lehetőségein vagy céljain kívül esik a segélynyújtás, támogatás vagy fenntartás. Ráadásul amikor jótékonysági aukcióról van szó, a résztvevők attitűdjét eleve meghatározza a társadalmi felelősségvállalás szándéka, így még nagyobb a vásárlási hajlandóság, és könnyebben emelkednek a licitek. Azt, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben mindez létfontosságú, talán felesleges részletezni.

A magyarországi jótékonysági kortárs képzőművészeti aukciók közül kettőt szeretnék a fent leírtakra példaként említeni. A két program beteg gyermekek, illetve segítséggel élők támogatását szolgálja. Az első közülük a Bátor Tábor aukció. Maga a Bátor Tábor egy 2001 óta létező kezdeményezés, amelynek keretében évente ötszáz daganattal, cukorbetegséggel, krónikus ízületi gyulladással vagy hemofíliával kezelt gyermek vehet részt családjával együtt komplex rekreációs terápiás programokban, nyáron a Hatvan város szélén lévő táborhelyen szervezett gyerektáborokban, ősszel és tavasszal pedig a hétvégi úgynevezett Családi és Testvér Táborokban. A Bátor Tábort több kereskedelmi vállalat, bank, médiacég, biztosító és más vállalkozás támogatja, s a forrásokat az ez év áprilisában hatodszor megrendezett Bátor Tábor aukció is bővítette. A Kieselbach Galéria és az acb Galéria közös szervezésében lebonyolított árverésen Bak Imre, Bukta Imre, Fehér László, Haraszty István, St. Auby Tamás, Révész László, Roskó Gábor, Szépfalvi Ágnes, Szűcs Attila és mások munkái összesen közel 43 millió forintot hoztak, ebből 30 százalékban a művészek részesültek, 70 százalék pedig a Bátor Tábor Alapítványhoz került.

A második modell a Mosoly Otthon Alapítványhoz kapcsolódó Fogadj be! program. A 2006-ban létrehozott alapítvány autisták számára kialakított lakóotthonok létrejöttét támogatja, s a 2008-ban indított Fogadj be! képzőművészeti aukciós program révén három éven át több tízmillió forint jut el kilenc klubhoz. A második Fogadj be! aukciót 2010. szeptember végén tartották a Műcsarnokban. Míg 2008-ban hivatásos művészek munkáit bocsátották árverésre, az idén 18 autista alkotó száz munkáiból gyűlt össze több mint 26 millió forint.

Jótékonyság a Műcsarnokban

Mindkét program, a Bátor Tábor és a Fogadj be! is kapcsolódik az egyik vezető hazai kortárs képzőművészeti kiállítóhelyhez, nevezetesen a Műcsarnokhoz.

A novemberi Budapest Art Fair alatt a Bátor Tábor táborozói kortárs képzőművészekkel festettek meg összesen húsz képet; a műveket a Műcsarnok előterében a vásár idején kiállították, s egy csendes aukció keretében összesen 2 346 000 forintért el is árverezték.

A Fogadj be! aukciónak is a Műcsarnok adott otthont szeptember végén. Az árverést Virág Judit, a Virág Judit Galéria és Aukciósház tulajdonosa vezette, s Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója az eseményen külön méltatta az autista alkotók munkáinak színvonalát.

A novemberi Budapest Art Fair alatt a Bátor Tábor táborozói kortárs képzőművészekkel festettek meg összesen húsz képet; a műveket a Műcsarnok előterében a vásár idején kiállították, s egy csendes aukció keretében összesen 2 346 000 forintért el is árverezték.

A Fogadj be! aukciónak is a Műcsarnok adott otthont szeptember végén. Az árverést Virág Judit, a Virág Judit Galéria és Aukciósház tulajdonosa vezette, s Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója az eseményen külön méltatta az autista alkotók munkáinak színvonalát.-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.