BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ausztria már nem a "hangyák társadalma"?

Az osztrák polgárok tavaly kevesebb pénzt tettek félre, mint az előző évben. Erre az eredményre jut az osztrák nemzeti banknak (OeNB) a múlt év első háromnegyed évére vonatkozó felmérése.

Eszerint az osztrák háztartások a tavalyi első három negyedévben az elkölthető jövedelmüknek mindössze 8,8 százalékát takarították meg. Ez az arány 2009-ben még 11,1 százalékos volt. A 2010 utolsó negyedére vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre,de minden jel arra mutat, hogy a megtakarítások csökkenése a tavalyi év egészét tekintve is folytatódik – jelenti a Die Presse.

Az OeNB szerint az osztrákok többet fogyasztanak és kevesebb jövedelem állt rendelkezésükre. A háztartások pénzügyi befektetései is csökkentek a tavalyi első háromnegyedében. Ezek összege 7 milliárd euró volt, több mint a felével kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

A nemzeti bank szerint az összeg rendkívül alacsony, ugyanakkor a legjelentősebb vagyonfelhalmozás az életbiztosítások terén történt, a szektorban 0,8 százalékkal növekedett az elhelyezett pénz mennyisége. Ehhez további 0,2 milliárd euróval járultak még hozzá a nyugdíjalapok, így a jelentés szerint a pénzügyi eszközök csaknem fele, összesen 3,1 milliárd euró hosszú távú befektetésekben található.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.