BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feléledt a befektetési piac

Magyarország alulteljesített, az idén már javulás várható

A közép- és kelet-európai régió ingatlanbefektetési forgalma 2010-ben elérte az ötmilliárd eurót, ez 90 százalékkal haladja meg a 2009-es év forgalmát – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb felméréséből. A térség befektetési piacának forgalma 2009 első negyedévének mélypontja óta folyamatosan javul, és 2010 utolsó negyedévében 30 ügylettel összesen 1,7 milliárd eurót tett ki.

Az év során a befektetési aktivitás különösen erős volt Oroszországban és Lengyelországban, e két piac a forgalom 74 százalékáért volt felelős. Így Oroszország átvette az első helyet keleti szomszédjától mint a legvonzóbb kelet-közép-európai befektetési piac.

Az ügyletek jelentős része az irodaszektorban köttetett, amelylyel a részpiac ötéves rekordot döntött: a befektetési aktivitás 46 százaléka irodaingatlanokat érintett, részben azért is, mert a kiskereskedelmi piacon korlátozott számban álltak rendelkezésre első osztályú ingatlanok.

A lengyel, orosz és cseh piaccal ellentétben Magyarországon alacsony maradt a befektetési aktivitás 2010 során, a befektetési forgalom 30 százalékkal maradt el a 2009-es szinttől, mindössze 185 millió eurót tett ki. A legnagyobb üzletet a kiskereskedelmi szektorban kötötték, amikor az Allianz 2010 elején megvásárolta az Allee bevásárlóközpontot. „Az általános vélekedés szerint a piac 2010-ben elérte mélypontját és 2011-re sokkal pozitívabbak a várakozások” – mondta Tim O’Sullivan, a CBRE magyarországi tőkepiacért felelős vezetője. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.