BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobb a rövid kötvényalap

A diszkontkincstárjegynél kedvezőbb a hozam a 2-3 éves állampapírokon

Jól sikerült szerdán a portugál államkötvény-kibocsátás, és a hazai hitelpapírokat is elkapkodták tegnap az Államadósság-kezelő Központ aukcióján, mégis nagy a bizonytalanság a tekintetben, érdemes-e most állampapírokba, illetve kötvényalapokba fektetni. „Nagyon ritka az olyan pillanat, amikor ennyire nehéz egyértelmű tanácsot adni a befektetőknek” – mondja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Lefelé viheti az alapok árfolyamát, ha a közeljövőben a hitelminősítők úgy döntenek, bóvli kategóriába sorolják át a magyar államadósságot. Ez valószínűleg még akkor is megemeli a forintpapírok hozamát, ha a hitelminősítők csak a devizában jegyzett hiteleket sorolják át rosszabb kategóriába. Óvatosságra int a monetáris tanács összetételének várható változása is. A kormány valószínűleg olyan szakemberekkel szeretné feltölteni az intézményt, akik a jelenleginél puhább kamatpolitikát támogatnak majd, hiszen ez elvileg amellett szólna, hogy bátrabban vásároljunk kötvényalapokat. „A jegybank kamatdöntései viszont jellemzően csak a rövid hozamokra vannak hatással, a hosszúak esetében előfordulhat az is, hogy éppen az ellenkező irányba mozdulnak el, a csökkenő alapkamat mellett így nem biztos, hogy a hosszú kötvényhozamok is mérséklődnek” – figyelmeztet Horváth.

Ami viszont érdekesség, hogy miközben az egyéves vagy annál rövidebb hozamok még hat százalék alatt vannak, a két-három éves lejáratokon már hét százalék fölötti nyereség érhető el. A K&H Alapkezelő befektetési igazgatója épp ezért azt tanácsolja, az ilyen papírokba fektető, rövid kötvényalapot válasszanak a befektetők, ezeknél ugyanis a hozam és a kockázat aránya jó. Ilyenből Magyarországon hetet tart nyilván a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz), ezek hozama az elmúlt 12 hónapban nem volt túlságosan jó, hosszabb távon viszont több is van közöttük, amely 7–8 százalék közötti nyereséget ért el. Egyéves távon és hosszabb időszakra vetítve is az OTP Optima teljesített a legjobban, az elmúlt esztendőben 6,6 százalékot szedett magára, tízéves átlagos hozama pedig nyolcszázalékos lett.

A hosszú lejáratú magyar államkötvényekbe fektető alapoknál – amelyeket most meglehetősen kockázatosnak tartanak a szakértők – szintén az OTP konstrukciója viszi a prímet hosszú és rövidebb távon is. Egyéves hozama nem egészen 5,9 százalékos volt kedden, míg tízéves teljesítménye 8,16 százalékon állt. „A befektetési döntéshozatal során a kamatvárakozásainkat veszem alapul, ez a filozófia, a befektetési környezet folyamatos újraértékelése az elmúlt években nem változott” – mondja Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója, a kötvényalapok portfóliókezelője. A rövid kötvényalapoknál egyébként hosszabb távon a Concorde és a K&H, a hosszúaknál az Aegon és a Budapest Alapkezelő konstrukciói követik az OTP-s alapokat. HB

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.