BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól bírták tavaly a kispapírok

Az RFV részvényével akár duplázhattak is 2010-ben a befektetők

Tőzsde. Nem szerepeltek rosszul tavaly a Budapesti Értéktőzsdén a kisebb részvények, hiszen számos papírral bőven az infláció feletti árfolyamnyereséget lehetett elérni – derül ki a BÉT által közzétett forgalmi adatokból. Bár a BUX index 2009 és 2010 szilvesztere között mindössze 0,47 százalékos emelkedést produkált, a 17 A kategóriás, blue-chipnek nem minősülő papír közül nyolc erős pluszban zárta 2010-et, és minimális mértékben bár, de emelkedni tudott a korábban a spekuláns kisbefektetők egyik kedvenceként számon tartott Fotex árfolyama is. Az is igaz ugyanakkor, hogy – hasonlóan a négy „nagy” papírhoz – a kisebb részvények teljesítményében is erősek voltak tavaly a kilengések, hiszen a múlt évben árfolyamcsökkenést elkönyvelő kisebb papírok többnyire sokat veszítettek az értékükből.

A múlt év nyertesének egyértelműen a december végéig öszszességében 77,2 százalékos árfolyam-emelkedést produkáló RFV számít. A cég részvényei 8510 forinton zárták a szilveszteri kereskedést, ám azok a befektetők, akik jó időpontban adtak-vettek, akár duplázhattak is, hiszen a 2009-es, 4801 forintos záróárral szemben szeptember végén 9600 forinton is járt a záró árfolyam. A cég több szempontból is vonzó célpont volt – illetve most is az – a befektetők szemében: sorban nyerte meg a távhőrendszerek korszerűsítésére irányuló projekteket, és sikeres kötvénykibocsátást is elindított.

Hasonló mértékű árfolyam-emelkedést produkált tavaly az AAA Auto is, amelynek kurzusa 133 forintról egészen a 230-as szintig emelkedett tavaly. Csaknem ötven százalékkal kúszott feljebb a gépiparban érdekelt Linamar részvényének árfolyama is, igaz, ezt nem a megnövekedett befektetői érdeklődés, hanem leginkább a cégben 100 százalékos befolyásra törekvő fő tulajdonos generálta.

A nyolc, a múlt évet mínuszban záró érintett papír közül a Phylaxia könyvelte el a legnagyobb – majdnem ötvenszázalékos – éves árfolyamcsökkenést, amely 44 forintos év végi záróárat eredményezett. Figyelemre méltó emellett, hogy a negatív éves mozgást produkáló részvények közül további öt két számjegyű esést produkált 2010-ben.

Az összeségében hektikus mozgások ellenére a szakértők bőven látnak fantáziát a kisebb hazai részvényekben. A Buda-Cash Brókerház napokban kiadott elemzése alapján például egyértelműen vételre ajánlhatók a tavaly egyébként 13 százalékos emelkedést produkáló PannErgy papírjai: a szentlőrinci projekt sikeressége, az EIB-hitelkeret elnyerése és a további előrehaladott állapotban lévő beruházások a brókercég meglátása szerint jelentős felértékelődési potenciállal kecsegtetnek, ezt az 1320 forintos célár is tükrözi. A gyors felértékelődés ellen hathat azonban a magyar eszközök megítélésének utóbbi hónapokban tapasztalt jelentős romlása, de az egyre erősebb fundamentumokkal rendelkező papír a hazai piac beindulásával a felülteljesítők táborába tartozhat. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.