BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pluszban nyitott a tőzsde - milyen napra számíthatunk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109,02 pontos emelkedéssel, 22.465,11 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,49 százalékkal erősödött.

A legfrissebb piaci adatokat itt megtekintheti!

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője nem számít nagy elmozdulásra, oldalazást prognosztizál. Emlékeztetett, hogy a hétfői hírek szerint az Apple vezérigazgatója hosszabb egészségügyi szabadságra megy, amely miatt az egész amerikai határidős piacot negatív hangulat jellemzi. Ez negatívan hathat a magyar piacra is, amelyen azonban hétfőn alulteljesített, ami korrekciót indokolna. Így kedden oldalazó indexmozgás várható - mondta.

Mi várható ma?

A kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhetően továbbra is 5300 fölött az OTP, azonban 5500-ig több masszívabb technikai ellenállás is van, amellyel kedvező hangulatban sem tudott megbirkózni - írja a Raiffeisen részvénypiaci hírlevele. Miután a kinti piacon is konszolidációt várnak a pénzintézet elemzői, ebben a papírban sem várják ennek a szintnek az áttörését egyelőre. A MOL az előző napokban véleményünk szerinte elérte azt a szintet, amely ebben az emelkedési hullámban elérhető volt, ennek megfelelően rövid távon egy egészséges konszolidációs fázist vár(t)ak a papírban, amely az előző napokban meg is kezdődhetett. Fontosabb támasz 21 500 környékén van lefelé, minimum ennek az érintését valószínűsíthetjük, de alapvetően ezen szint alá várják a papírt. A kedvező nemzetközi hangulatban sem tudott semmilyen erőt mutatni a Richter, így valószínűsíthető, hogy új pozitív hírek híján nem fog tudni egyelőre megbirkózni a 44000-44500-as ellenállásokkal, maradhat a jelenlegi kereskedési sávjában. A papírban a 42000-es szintek jelentenek masszívabb támaszt, ezek elesése azonban komolyabb teret nyithatna lefelé. A papírt az utóbbi időben elsősorban a gyógyszerkasszában várható 100 milliárdos megszorítások híre tartja nyomás alatt, miután nem tudni, a kormányzat milyen formában kíván elvonást eszközölni a szektorból.

Amíg a bizonytalanság nem oszlik, a papír nyomás alatt maradhat, de az alsó támaszok elesése így sem indokolt. Az MTelekom immáron némileg eltávolodott lefelé az 550-es szintektől, megerősítve, hogy az e fölé való kitörés fals volt korábban. A Raiffeisen elemzői továbbra sem preferálják még a papírt, figyelembe véve a szektortársak osztalékhozam/kockázat profilját, és véleményük szerint nincs még itt az ideje az osztalék rallira való pozícionálásnak sem. A papír így maradhat 550 alatt, alsó támasz 510-nél, e kettő között mozoghat.

Középpontban a Mol

A legfrissebb elérhető adatok alapján igen valószínűtlen, hogy a MOL 50% feletti részesedést tudott szerezni horvát leányvállalatában, az INA-ban - írja a Raiffeisen részvénypiaci hírlevele. Az INA részvényekre tett ajánlati időszak alatt ugyanis a 8%-nyi elérhető közkéz hányadból, amelyre a MOL ajánlata vonatkozott, a horvát nyugdíjpénztárak közel 4%, míg egy ismeretlen amerikai befektető, akinek szándékai nem ismertek jelen pillanatban, közel 1%-ot megszerzett.

Azonban még egy ilyen irányú végső kimenetelnek sem lesz várhatóan érdemi hatása a papírra.

Egyrészt az utóbbi napokban erőteljes híráram volt ezzel a témával kapcsolatban, így senki számára nem lehet meglepő ez a végkimenetel. Másrészt a MOL operatív irányítását a cégben egyáltalán nem veszélyezteti, ha nem kerül 50% fölé.

Emelkedéssel nyitott Nyugat-Európa

Emelkedéssel nyitottak kedden a meghatározó nyugat-európai tőzsdék. Londonban a FTSE-100 index 0,46 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,20 százalékkal Párizsban a CAC-40 index 0,39 százalékkal emelkedett a kereskedés első perceiben.

Hétfőn az FTSE-100 0,27 százalékos mínusszal 5.985,70 ponton zárt. A frankfurti DAX-30 0,03 százalékos javulással 7.078,06 ponton végzett. A párizsi CAC-40 0,20 százalékkal 3.975,41 pontra csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.