BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabilizálódhat a CIG-ár

Hosszú távon érvényesülhetnek a szektorból és a jó vezetésből származó előnyök

A tőzsdei debütálást követő zuhanás után mára stabilizálódni látszik a CIG Pannónia Biztosító Nyrt. részvényeinek árfolyama: a papír ugyanis az elmúlt két hétben már egy viszonylag szűk sávban – a záróárakat figyelembe véve 693 és 715 forint között – mozgott a Budapesti Értéktőzsdén.

A következő egy-két hónapban 600 és 750 forint között várható a CIG Pannónia Biztosító Nyrt. részvényeinek árfolyama – mondta lapunknak a Bánhalmi Gábor, a Quaestor elemzője. Szerinte rövid távon azért nem nő 750 forint fölé a részvények árfolyama, mert sok magánbefektető a jegyzéskor nem látta át a részvény kockázatosságát, ezért valószínűleg eladja részvényeit, amint arra veszteség nélkül lehetősége nyílik. A decemberben elért 599 forintos mélypont pedig alulról szabhat gátat az áringadozásnak.

A részvény további tőzsdei szereplését leginkább a társaság gazdálkodásáról szóló beszámolók befolyásolhatják. A biztosítónak ugyanis rövid múltja van, ezért az árfolyamra egyelőre csak a tervekből lehet következtetni. Azok teljesülése erősítheti, elmaradásuk viszont gyengítheti a részvényt. Az is növelheti az árfolyamot, ha a részvényt a tőzsdén átsorolják a B-ből az A kategóriába, vagy ha bekerül a BUX kosarába. Ezek a lépések ugyanis bővítenék a részvényesek körét.

Nehéz ugyanakkor felelősséggel prognosztizálni a biztosítótársaság papírjainak árfolyamát – véli az elemző. A részvényeknek ugyanis nagyon alacsony a forgalmuk, kevesebb mint két hónapja jegyzik azokat a tőzsdén, és a kibocsátó társaságnak sem elég hosszú a múltja, hogy az alapján lehessen megítélni. Az alacsony tőzsdei forgalom miatt kis vételi vagy eladási megbízások is jelentős árfolyammozgásokat okozhatnak. A rövid tőzsdei múlt miatt az elemző szerint nincs értelme az árfolyam technikai elemzésének. A társaság rövid múltja pedig a fundamentális elemzést akadályozza.

Bánhalmi Gábor szerint ezért elsősorban olyan befektetőknek érdemes CIG-részvényt venniük, akik nagyon hosszú távon akarnak profitálni a szektor és a menedzsment minőségéből származó előnyökből. A papír szóba jöhet olyan spekulánsoknál is, akik a jelentős árfolyam-ingadozásokból akarnak nyereségre szert tenni, ám ez a kis forgalom miatt az átlagosnál nagyobb kockázattal jár. Akik viszont alacsony kockázat mellett szeretnének az átlagot némileg felülmúló hozamot elérni, azoknak a nagyobb forgalmú papírok közül célszerű választaniuk.

A CIG részvényeit november 8-án, 938 forintos árfolyamon vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. Az árfolyam a kereskedés első órájában elérte 923 forintos maximumát, de már az első kereskedési napon 8 százalékkal, 863 forintra, majd három nap alatt 20 százalékos csökkenéssel 750 forint körüli szintre süllyedt. December közepére már 599 forintig esett a kurzus, ez több mint 36 százalékos zuhanást jelentett. Utána viszont pár nap alatt hirtelen 30 százalékkal, 729 forintra drágult a részvény, és szilveszterkor 715 forint lett az éves záróár.

A részvényeket tőzsdére vezető Equilor a piacon kialakult árnál jóval magasabbra, részvényenként 1140 forintra tartja a biztosító papírjainak értékét. Az előrejelzés bizonytalanságát jelzi, hogy a brókercég nagyon széles sávban – pesszimista esetben 627, optimista forgatókönyv esetén pedig 1690 forintban – adta meg a részvények várható árfolyamát. A brókercég becslése szerint az idén megduplázódik, három év alatt négyszeresére, hat év alatt pedig csaknem tízszeresére nő a társaság tavalyi, 12 milliárd forint körüli díjbevétele.

A cégnek nagyon ambiciózus tervei vannak. Járai Zsigmond, a felügyelőbizottság elnöke a részvények tőzsdei bevezetésekor elmondta, hogy már akkor 22 százalékos részesedésük volt a unit-linked típusú biztosítások területén, hamarosan piacvezetők akarnak lenni az életbiztosítási szegmensben, 5–10 év múlva pedig Magyarország legnagyobb biztosítójává kívánnak válni. GIJ

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.