BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

London: aukciósorozat rekordokkal és tüntetéssel

Összesen több mint 350 millió font, azaz 110 milliárd forint forgalmat ért el az elmúlt két hétben rendezett londoni presztízsárverésein a két vezető aukciósház. A Christie’s és a Sotheby’s a huszadik század első felének modern klasszikusaival aratta a legnagyobb sikert. Picasso egy 1932-ben festett képe – amely akkori múzsáját, Marie-Thérése Waltert ábrázolja – 25 millió fontot ért meg új (állítólag orosz) tulajdonosának a Sotheby’snél. A Christie’snél 13,5 millió fontért cserélt gazdát Salvador Dalínak a nagy szürrealista költőről, Paul Éluard-ról készült portréja. Ennyi pénzt eddig egyetlen szürrealista műalkotásért sem adtak.

A múlt héten rendezett 1945 utáni és kortárs árverésekkel kapcsolatban sem lehetett okuk panaszra az aukciósházaknak. A Christie’s 61 millió font értékben adott el képeket és szobrokat, ez a gazdasági válság előtti utolsó kiemelkedő aukció, a 2008. júniusi sikerét idézte. A legmagasabb leütési árat Andy Warhol 1967-es önarcképe érte el (10,8 millió font). A Sotheby’s 44 milliós forgalmának hatodát egy Gerhard Richter-kép (7,2 millió font) jelentette. TG

Demonstráció

A kormányzati megszorítások, valamint a műkincspiacon lecsapódó bankárbónuszok közötti ellentmondásra hívták fel a figyelmet azok a tüntetők, akik megzavarták a Sotheby’s múlt heti kortárs árverését. Az akció – amely a teremben kiabálással kezdődött és az épület előtti transzparenslobogtatással folytatódott – az első politikai tiltakozás volt az aukciók történetében.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.