BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Quantis: várakozáson felüli teljesítmény

A nemzetközi terjeszkedés következő állomásait Románia, Lengyelország és Csehország jelentené

Több mint százmilliárd forintos kezelt vagyon, széles részvényalap-kínálat, nemzetközi terjeszkedés – a Quantis Investment Management Zrt. elmúlt két évének teljesítménye meghaladta az előzetes várakozásokat.

A sikerben jelentős szerepet játszott a hazánkban újdonságnak számító különleges alapkiválasztási, úgynevezett multi-manager módszer is – fogalmazott Sárándi Ákos, az alapkezelő vezérigazgatója, aki ettől az évtől a nemzetközi terjeszkedés folytatódását, illetve új alapok létrejöttét is várja.


- Ambiciózus tervekkel lépett két évvel ezelőtt a hazai befektetésialap-piacra a Quantis Investment Management. Milyen mértékben sikerült az alapkezelőnek ezen idő alatt megvalósítania a kitűzött célokat?

Azt kell hogy mondjam, nemcsak elértük, hanem jelentősen túl is teljesítettük a kezdeti terveket. A kezelt vagyon átlépte a 100 milliárd forintos állományt, ennek köszönhetően ilyen rövid idő alatt a második legnagyobb szereplővé tornáztuk fel magunkat a privát hátterű alapkezelők sorában, amit komoly fegyverténynek tartok. Úgy vélem, a sikerben két tényező is komoly szerepet játszott; ezek egyikének a jó ügyfél-megállapodásokat tartom, azaz sikerült megfelelő biztosítói partnerkapcsolatokat kiépíteni, illetve a piac jó teljesítménye is sokat nyomott a latban. A Quantis ugyanis éppen a gazdasági válság lecsengése időszakában indult, azt is mondhatnánk, jól sikerült az időzítés, hiszen egy tartós részvénypiaci emelkedés vette kezdetét.


- A Quantis számos újdonsággal lepte meg a piacot, ezek egyike a multi-manager módszer: az alapkezelő nem egyedi részvények kiválasztásával foglalkozik, hanem kizárólag az alapok kiválogatására és azok egy portfólióba strukturálására koncentrál. A tapasztalatok alapján mennyire vált be ez a módszer?

A hazai piac méretéből kiindulva Magyarországon egy hatékony részvénykiválasztó csapatot nem lehet gazdaságosan üzemeltetni. Ezt a költséget egy pár milliárd forintos részvényalap – miután a hazai piacon általában ez a nagyság jellemző – nem tudja állni. Az aktív részvénypiaci jelenlét helyett választhattuk volna azt, hogy passzív kitettséget veszünk fel, azaz indexkövető alapot hozunk létre, ám ez az indexhez képest egy dedikált alulteljesítést eredményez, és semmilyen hozzáadott értéket nem teremt. Éppen ezért úgy döntöttünk, a Nyugat-Európában évtizedek óta hatékonyan működő multi-manager rendszert alkalmazzuk, azaz nem egyedi részvények kiválasztásával foglalkozunk, hanem különböző befektetési alapokat vizsgálunk meg, s a teljes globális kínálatból állítjuk össze az alapok alapja konstrukciót. Az idő minket igazolt: a módszer rendkívül népszerű mind a tanácsadói, mind a privát banki szegmensben, hiszen egyrészt egy jól eladható terméket hoztunk létre, másfelől a befektetők válláról is levesszük az alap kiválasztásával kapcsolatos terheket.


- Mely értékesítési csatornára kívánnak az idén nagyobb hangsúlyt helyezni?

Kezdetben az életbiztosítási csatornán érkeztek hozzánk a befektetések, ám tavaly ősszel a külső értékesítési csatornák felé is nyitottunk, így a privát banki hálózat, illetve az online felületek is megjelentek a színen. Emellett a nemzetközi terjeszkedés szintén fontos mérföldkőnek számít a Quantis életében: Szlovákiában életbiztosításhoz kötött befektetési konstrukció keretében már értékesítik az alapjainkat, Romániában – hasonló módszerrel – márciusban indulunk el. A következő lépést a terjeszkedésben Csehország és Lengyelország jelentené, ám még nem döntöttük el, hogy a megszokott konstrukcióval lépnénk be a piacra, avagy biztosítási partner nélkül. Ez utóbbi esetben európai alapkezelővé kellene átalakulnunk, s ennek megfelelően az alapjainkat is át kell alakítani. Folyamatosan vizsgáljuk a piaci lehetőségeket, lépésről lépésre terjeszkedünk, a BROKERNET Csoport piaci bővülését követve.


- Ez az esztendő azon a téren is újdonságot hozott, hogy a Quantis a Bamosz tagja lett. Miért volt fontos, hogy a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetségébe belépjen a társaság?

Az első két évben az üzleti modell kialakításával foglalkoztunk, s úgy láttuk, most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, hogy érdemes csatlakoznunk a szövetséghez. A belépést követően részt szeretnénk venni a szövetségen belül folyó szakmai munkában, a törvényalkotási folyamatban.


- A Quantis-nak jelenleg tíz befektetési alapja van; milyen változásokat hozhat ezen a téren 2011?

Mindjárt egy átalakítással indítottuk az évet, a Globális Trend alapot ugyanis – miután nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – Quantis Oroszország EUR Részvény Alapok Alapjává alakítottuk át. Úgy gondoljuk, Oroszország az egyik legvonzóbb befektetési célpont lesz az idén. Komoly növekedési potenciált látunk emellett Latin-Amerikában, illetve a fejlődő kelet-európai régióban, ám szerintem az indiai piac már túlértékeltté vált, így kiugró teljesítményt nem várok tőle, mint ahogy a kínai részvényektől sem. Egy vagy két új alappal bővülhet az idén a palettánk, előreláthatólag a harmadik negyedévben, ám hogy ez milyen régiót fedne le, még nem dőlt el, az viszont biztos, hogy itt is a multi-manager részvénykiválasztási módszert követnénk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.