BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőzsdézők léptek a parkettre

Elindult a kereskedés a Plotinussal – A részvényt vették, mint a cukrot

Új társaság debütált tegnap a Budapesti Értéktőzsdén, a Plotinus Vagyonkezelő Nyrt. A cég struktúrájának alapötletét Warren Buffett vállalkozása, a Berkshire Hathaway adta, a tőkepiaci befektetések terén pedig a Soros György a példakép – közölte Zsiday Viktor, a társaság elnöke a tőzsdén rendezett sajtótájékoztatón. A vagyonkezeléssel foglalkozó cég elsősorban derivatív tőkepiaci ügyletekkel foglalkozna, de kisebb mértékben a kockázatitőke-piacon is keresne lehetőségeket. A középtávú célok között szerepel, hogy a cég 2016-ra piaci kapitalizációját 10-20 milliárd forintra növelje, és bekerüljön a BUX indexbe. Ehhez tőkeemelésre is szükség lehet, erre akár már az idén sor kerülhet nyilvános tőzsdei kibocsátás vagy zártkörű tőkeemelés formájában.

A reálgazdasággal kapcsolatos döntéseket a cégnél Szabó Zoltán kezeli, míg a tőkepiaci befektetésekkel Zsiday foglalkozik. A cég menedzsmentje 10-15 éves vezetői és befektetési tapasztalattal rendelkezik, a vezetés szerint ez lehet az egyik garancia arra, hogy a társaság hosszú távon sikeressé válik.

A Plotinusban a két vezetőnek összesen 20 százalékos részesedése van, egyéb magánszemélyek 30 százalékot birtokolnak belőle, a többi részvény a cég saját tulajdonában van. Tegnap ezt az 50 százalékos, 256 756 részvényből álló pakettet vezették be a tőzsdére 1525 forintos árfolyamon. A papírok iránti érdeklődés már az első pillanattól élénk volt, a forgalom tegnap megközelítette a 225 millió forintot, vagyis a piacra szánt részvények zömét sikerült eladnia a cégnek, miközben az árfolyam a nap végére 1588 forintig emelkedett. Bármennyire ígéretes is azonban hosszú távon, a Plotinus kockázatos befektetés – figyelmeztetett Zsiday. A társaság vagyona s így az árfolyama ingadozóbb lehet, mint a többi részvényé, emellett – mivel viszonylag kis cégről van szó – likviditási kockázat is van

a papírban. Zsiday egyébként „másodállásban” a Citadella Consulting vezérigazgatója is. Ez az a társaság, amely befektetési tanácsaival segíti a Concorde Alapkezelő Citadella alapját. HB

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.