BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkülés az alappiacon

Február végére megélénkült a hazai befektetésialap-piac. Több szereplő is indított új alapokat, ráadásul ezek többsége nem is a szokásos tőkevédett konstrukciók közé tartozik.

Az év elején még langyos befektetésialap-piac elkezdett megélénkülni. Több új konstrukciót is indítottak a piaci szereplők a pénzügyi felügyelet határozatai szerint. Az OTP Alapkezelőnél egy agrárpiaci és egy feltörekvő piaci hozamvédett konstrukciót lehet éppen jegyezni. Mindkettő 2014 decemberében jár le, és minimum 8 százalékos hozamot fizet a futamidőre. Az agrárpiaci alapnál nincs maximális hozam, a feltörekvő piaci konstrukció vásárlói viszont maximum 50 százalékos nyereséget vihetnek csak haza a futamidő végén, ez nem egészen 12 százalékos éves hozamnak felel meg.

Az OTP agrárpiaci alapja a Dow Jones UBS Agriculture index teljesítményéből kínál részesedést. Ez a mutató, amely tavaly nyár óta több mint 60 százalékot emelkedett, a legnagyobb mértékben szójababot és kukoricát tartalmaz, de van még benne búza, szójaolaj, kávé, cukor és gyapot is. Az OTP-nél pedig hisznek a további drágulásban. „Az emelkedő piaci árak hátterében egyrészt a csökkenő és alacsony szinten álló készletállomány, a feltörekvő országok – elsősorban Kína – évről évre növekvő kereslete, a bioüzemanyag amerikai és brazil előállítása s ennek állami támogatása, valamint a szélsőséges időjárási körülmények állnak” – vélekedik Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő üzletfejlesztési szakértője. A másik OTP-s alap, az S&P BRIC 40 index húsz leglikvidebb részvényének a teljesítményéből fizethet extra hozamot. A kosárban egyebek mellett olyan cégek vannak, mint az orosz Gazprom vagy Lukoil, kínai nagybankok, mint a Bank of China, az Industrial and Commercial Bank of China vagy a brazil Petrobras.

Más alapkezelőknél a garantált alapoknál különlegesebb befektetések is megjelentek a termékpalettán. Főleg privát banki ügyfélkörökben lehet érdekes a Concorde Alapkezelő két újdonsága, a Platina Pí abszolút hozamú alap, amely csaknem öt év kvázi zártkörű működés után immár a nagyközönség számára is elérhetővé vált, illetve a Hold, amely az alapkezelő legnépszerűbb abszolút hozamú konstrukcióiból összecsomagolt válogatás.

A hét elejétől lehet jegyezni a CIB Algoritmus alapok alapját is, amely az S&P 500 azonnali értékét és különböző mozgó átlagait összevetve dönti el, mennyi kockázatos elemet tarthat a portfóliójában. A CIB Alapkezelő saját alapjaiba fektető konstrukció kockázatosságát tekintve nagyjából egy kiegyensúlyozott vegyes alaphoz hasonlít, a kockázatos eszközök aránya körülbelül 40 százalékig mehet fel, a kockázatkerülőké viszont akár 100 százalék is lehet. „Olyan ügyfeleknek ajánlható ez a konstrukció, akik a rövid állampapírok hozamánál nagyobb teljesítményt szeretnének elérni, és legalább kétéves időtávon gondolkoznak” – mondta lapunknak Komm Tibor, a társaság vezérigazgatója. Az alappal az alapkezelő célja az, hogy a dinamikus kockázatkezelés révén a mindenkor aktuális piaci klímának megfelelően optimalizált portfólió-összetételt biztosítson az alap befektetői számára.

Az abszolút hozam megverte februárban az árupiacot

Februárban jól lehetett keresni az árupiacon befektető alapokkal, voltak olyan konstrukciók, amelyek 4-5 százalékos hozamot is elértek négy hét alatt. Ezeket is megverték azonban egyes abszolút hozamú alapok. A legnagyobb mértékben, több mint 20 százalékkal az Access Oázis 77 alapja emelkedett, igaz, a tavaly augusztusban indult alapra rá is fért már a javítás, futamideje első fél évében ugyanis megfeleződött az árfolyama.

Az Access-BWM Meggyőzően Kockázatos alapja szintén jól szerepelt, több mint 9 százalékkal emelkedett egy hónap alatt az árfolyama, és a concorde-os Platina Deltára sem lehetett panasz, miután csaknem 8 százalékot szedett magára. Sok befektető viszont nem örülhetett a nagy nyereségnek, az Access két alapjában ugyanis összesen sincs 300 millió forint, a Platina Deltát pedig magas jutalékai miatt nem éri meg vásárolni.

A részvényalapok közül a február az orosz tőzsdén befektető konstrukcióknak kedvezett igazán. A moszkvai parkettet ugyanis az olajipari vállalatok uralják, ezek pedig profitálnak a nyersanyagárak emelkedéséből. Ezzel szemben a nyersanyagokban szegény Törökország tőzsdéjén befektető alapok betliztek a hónapban, a török részvényalapok 5-6 százalékot is estek négy hét alatt.

Az Access-BWM Meggyőzően Kockázatos alapja szintén jól szerepelt, több mint 9 százalékkal emelkedett egy hónap alatt az árfolyama, és a concorde-os Platina Deltára sem lehetett panasz, miután csaknem 8 százalékot szedett magára. Sok befektető viszont nem örülhetett a nagy nyereségnek, az Access két alapjában ugyanis összesen sincs 300 millió forint, a Platina Deltát pedig magas jutalékai miatt nem éri meg vásárolni.

A részvényalapok közül a február az orosz tőzsdén befektető konstrukcióknak kedvezett igazán. A moszkvai parkettet ugyanis az olajipari vállalatok uralják, ezek pedig profitálnak a nyersanyagárak emelkedéséből. Ezzel szemben a nyersanyagokban szegény Törökország tőzsdéjén befektető alapok betliztek a hónapban, a török részvényalapok 5-6 százalékot is estek négy hét alatt. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.