BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel bukása bedöntötte az eurót is

Az euró jegyzése valamelyest csökkent hétfőn az ázsiai kereskedésben, miután az Angela Merkel német szövetségi kancellár vezette kereszténydemokraták történelmi választási vereséget szenvedtek Németország Baden-Württemberg tartományában.

Az EU közös valutáját - helyi idő szerint - hétfőn reggel 1,4060 dollárral jegyezték, ami ugyan kedvezőbb a nap korábbi szakaszában elért 1,4023 dolláros tíznapi mélyponthoz képest. Az eurót utoljára 1,4061dollárért adták-vették, szemben a péntek késő délután New Yorkban jegyzett 1,4065 dollárral. A jegyzés elején már 1,4020 dolláros szinten folyt a kereskedés.

A legfrissebb piaci adatokat itt megtekintheti!

Noha a Merkelre Németországban mért ütés kihatott a közös valutára, az árfolyam további alakulásában az Európai Központi Bank kamatdöntése komoly szerepet játszik - véli Greg Gibbs, az RBS stratégája Sdyneyben. ""Egyértelmű, hogy a kockázatok növekednek, de ezek nem még nem elégségesek arra, hogy megbillentsék az eurót. Számos támogatás áll rendelkezésre, s nem fog összeomlani akkor sem, ha túljut az 1,40 dolláros szinten - tette hozzá.

Az eurónak nem csupán Merkel pártjának csúfos vesztesége tett be: az amerikai befektetőket a Fed (az Egyesült Államok jegybankja) hivatalnokai arra intik, szabaduljanak az európai valutától.

Az Equilor elemzése szerint bár elsősorban helyi ügyek uralták a baden-würtembergi és az Észak-Rajna vesztfáliai választási kampányt, a szövetségi kormánynak mégis figyelmeztető üzenetet küldtek a választók elégedetlenségükről. Baden-Würtembergben, Németország egyik legnépesebb és leggazdagabb tartományában (amely a legiparosodottabbak közé is tartozik) a második világháború óta folyamatosan a kereszténydemokraták vezették a kabinetet, a most vasárnapi eredmények viszont azt jelzik, elveszíthetik kormányzótöbbségüket, elsősorban a kisebbik koalíciós partner FDP súlyos veresége miatt.

Ezzel szemben a Zöld párt látszik megalakítani az új kabinetet a szövetséges szociáldemokratákkal karöltve. Helyi megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy a zöldek első ízben adhatnak tartományi miniszterelnököt Németországban.  A Rajna vidéken inkább a papírforma jött be, a hagyományosan SPD uralta tartományban, a párt erős embere, Kurt Beck nyerte meg a szavazást, de itt is előretörtek a zöldek, akikkel koalícióra kényszerülhetnek a szociáldemokraták.

Az eredmények láttán elemzők azt emelték ki, hogy Angela Merkel székébe is kerülhetett volna a súlyos vereség Stuttgartban, leváltására valószínűleg csak azért nincs esély, mert a CDU-n belül egyelőre nincs valós alternatívája a kancellárasszonynak. Mindenesetre a mostani veszteséggel a Bundesratban – amely tartományi delegáltakból áll – elveszítheti a CDU a kormányzótöbbségét, ez pedig megnehezítheti a CDU-FDP szövetségi kormány működőképességét (az alsóházban, a Bundestagban továbbra is megmarad a többségük).

A németek gyengélkedése nem éppen szerencsés pillanatban éri az eurózónát, ahol a héten két fontos esemény is iránymutató lehet. Egyre körvonalazódik ugyanis a portugál mentőcsomag, miután a múlt héten a lisszaboni kabinet lemondásra kényszerült, és azóta folyamatosak a találgatások a konkrét pakett méretéről és feltételeiről. Közben Dublinban is a változás szelei fújnak, a hónap elején történelmi vereséget szenvedett Fianná Fail helyébe lépő Fine Gael választási ígéretéhez híven újra igyekszik tárgyalni az ír mentőcsomag feltételeit. Bár a „haircut” megoldás, vagyis a kötvénytulajdonosok hozzájárulása a banki kimentéshez egyelőre nem valószínű – bár ez is felmerült – csütörtökön teszik közzé az ír bankok stressz teszt eredményét, amely előzetesen kiszivárgott hírek szerint a 4 legnagyobb hitelintézet esetében pótlólagos tőkeemelés szükségességét fogja mutatni - írja az Equilor.

A dublini kabinet emiatt már most tárgyal az EKB-val, hogy az eddigi sürgősségi banki likviditási alapot bővítse ki és újabb 70-100 milliárd eurós kerettel támogassa az ír bankokat rövidlejáratú hitelekkel, azok ugyanis képtelenek forráshoz jutni a piacról. Márpedig a feltőkésítésre legalább 15-25 milliárd eurónyi pluszforrásra lehet szükségük.

Egyelőre nincs megegyezés, mert a kormány nem szívesen megy bele az EKB feltételeibe, például, hogy a banki mérlegeket radikálisan visszavágják és legalább 90-100 milliárd eurónyi eszközt eladjanak a hitelintézetek. Ez lenne ugyanis a feltétele annak, hogy a hitelbetét jelenlegi 170 százalékos arányát 120 százalék környékére tudják visszacsökkenteni a legnagyobb bankok, konkrétan: Bank of Ireland, Allied Irish Bank, Irish Life & Permanent, és az Educational Building Society.

Rekordot döntött Németországban az áramtőzsdén a villamos energia ára, miután történelmi győzelmet arattak a Zöldek a vasárnapi németországi tartományi parlamenti választásokon.

A 2012-re szóló határidős kontraktus ára megawattóránként 59,30 euróra emelkedett hétfőn reggel, ami a legmagasabb 2008 ősze óta. Kereskedők elmondták: azzal, hogy Baden-Württembergben, Németország legfejlettebb tartományában nagy valószínűséggel a Zöldek és a szociáldemokraták alakítanak kormányt és környezetvédő lesz a tartományi kormány miniszterelnöke, a Zöldek irányítása alá kerül az EnBW energiaszolgáltató, amely négy atomreaktort üzemeltet a tartományban, kettőt-kettőt Neckarwestheim és Philippsburgban.

"Ez azt jelenti, hogy Németországban nagy valószínűséggel a tervezettnél korábban fog kiesni az áramtermelésből jelentős mennyiségű nukleáris kapacitás" - mondta egy kereskedő, hozzátéve: ez a lehetőség hajtotta fel az árakat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.