BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi adja a forint erejét?

A forint minimális mozgásokkal megúszta a Japán földrengést, mely egyrészt a hosszú hétvégének köszönhető, másrészt annak, hogy megmarad a forint kamatelőnye - vélekedett Kerékgyártó Imre, a Commerzbank Treasury Sales osztályvezető-helyettese.

EUR/HUF (273,00 – 275,00): A földrengés nem csak Japánt, de a piacokat is megrázta. A tőzsdék a rég nem látott mértékben estek az elmúlt két napban, a devizapiacokon is volt mozgás, de a forint állta a sarat. Bár gyengébb szintről kezdődik a rövid hét, de minimális mozgásokkal megúsztuk, ami egyrészt a hosszú hétvégének köszönhető, másrészt pedig annak, hogy a vártnál sokkal jobb lengyel inflációs adat miatt, a lengyel kamatemelés messze került, így a forint kamatelőnye (a kamatszint tartása valószínű) megmarad a „visegrádi” devizákkal szemben. A héten az ipari termelés alakulásának végleges számait és a bruttó bérek változásának alakulását publikálja a KSH.

EUR/USD (1,3900 – 1,4000): A hétvégi EU csúcs felemás eredménnyel zárult, igaz nem voltak túlzó elvárások, éppen ezért viszonylag pozitív lett a találkozó kimenetele. Az EFSF „kisegítő” mechanizmus méretét növelték, futamidejét meghosszabbították, a kisegített országok által fizetendő kamat mértékét csökkentették (Görögország esetében 100 bptal) illetve elfogadták, hogy az ECB a bajbajutott országok kötvényeit az elsődleges piacon megvásárolhatja. Ez utóbbi reguláció egyben korlátozza is az ECB mozgásterét, mivel az nem szabadulhat meg a nem kívánt eszközöktől a másodpiacon. A közös gazdasági koordinációban a német álláspont dominált – a legjobban teljesítő tagállamok adják az alapmércét – ami versenyképesség szempontjából pozitív, viszont a lemaradókat továbbra sem „fenyegetik” szankciók.

A FED tegnapi ülésén kitartott az alacsony kamatszint mellett és folytatják a likviditásbővítő (QE2) csomag végrehajtását. A legutóbbi pozitív munkanélküliségi adatok és a javuló gazdasági teljesítmény miatt optimistának tűnik a központi bank. Ugyanakkor hangsúlyosan figyelik az árszínvonal alakulását, de az olajár emelkedését és annak hatásait átmenetinek értékelik. A maginflációval kapcsolatosan használt „csökkenő trend” kifejezés helyett most a „kissé alacsonyabb” szerepelt a kommunikációban. Erre alapozva az elemzők elképzelhetőnek tartanak a közeljövőben változást a FED véleményében, főleg ha újabb csokor pozitív makroadat érkezne és az ECB megkezdené a kamatemelést.

CHF/HUF (212,70 – 214,60): A svájci frank is elég hektikusan mozgott, hétfőn szinte semmi, tegnap viszont mint hamvaiból éledt főnixmadár 1,2950-ről 1,2750 alá erősödött. Ma reggel 1,2830 környékéről indul a nap, ami 274 körüli forint árfolyammal 213 fölötti CHFHUF szinteket eredményez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.