BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepő mozgások a kínai jegybankemelés hatására

Vegyes képet mutatott az ázsiai régió a hajnali órákban a tegnapi kínai 25 bázispontos kamatemelés után. A jen a múlt heti erősödés után folyamatosan gyengül a dollárral szemben.

A kínai jegybank (People''s Bank of China''s) a 2008 óta mért leggyorsabban emelkedő 5,2 százalékra rúgó inflációs adat miatt döntött a szigorítás mellett, ezért a hitelezési és betéti kamatlábakat is egyaránt negyed százalékponttal növelte 6,31 százalékra és 3,25 százalékra. A nyersolaj hordónkénti ára 13 centtel 108,34 dollárra esett a jegybanki döntést követően.

Japánban részsikereket értek el, sikerült a fukusimai atomerőműből a tengerbe áramló erősen radioaktív víz mértékét csökkenteni. Mindeközben a jen folyamatosan gyengül a dollárral szemben, úgy látszik fokozatosan csökken a jen erősödésére spekulálók száma a szigorú jegybanki intervencióktól való félelem miatt.

Az olaj csak enyhén tudott esni, továbbra is kisebbségben vannak az eladók a piacon, miután tegnap a líbiai kormányellenes erők bejelentették, hogy akár három héten belül újraindulhat a kőolajexport Líbiából. Líbia adja a világ kőolajtermelésének megközelítőleg 2 százalékát, viszont az összecsapások óta a termelés akadozik, a szállítások pedig szünetelnek.

A dél-koreai kormány közben bejelentette, hogy ha az olaj ára tovább emelkedik, csökkentik annak közterheit. Dél-Korea a világ ötödik legnagyobb olajimportáló országa. Egy liter benzin  - ahogy hazánkban is – történelmi csúcsokat döntött az elmúlt napokban. Jelenleg 1967,2 wont kérnek egy literért, ami hozzávetőleg 1,8 dollár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.