BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszama bin Laden halála után félhetünk csak igazán?

Oszama bin Laden halálával "kiárazódott" egy kockázat, azonban elemzők egy esetleges megtorlásra hívják fel a figyelmet, így az arany továbbra is megfelelő menedéket jelenthet.

A kockázati prémiumok csökkentek, ez elsősorban a nyersanyagok piacán mutatkozott meg, miután Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy megölték a szaúdi születésű Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezérét. A Reuters elemzése arra mutat rá, hogy a nyersanyagok árának csökkenése rövid életű lesz. Új kockázatot jelent a terrorszervezet esetleges megtorlása.

Nem sokkal azután, hogy Obama bejelentette bin Laden halálát, vezető tisztségviselők emelkedő Amerika-ellenes kockázatokra hívták fel a figyelmet. Rövid távon tehát egy geopolitikai kockázat kiárazódott, azonban egy új félelem került a középpontba. A halálhírre Szaúd-Arábiában, a legnagyobb olajtermelő országban lehetséges, hogy zavargások törnek ki.

Így ünneplik bin Laden halálát - Képek

Az amerikai WTI olaj hordónkénti ára 114 dollárról 111 dollárra esett, majd délutánra 112,5 dollárra kapaszkodott vissza, így napon belül 1,4 százalékkal értékelődött le. Az európai irányadó Brent ára 126 dolláros záróárfolyamról 122 dollárig korrigált, azonban újra visszahúzták 124 dollár közelébe, így 1,5 százalékot esett az árfolyam. A fekete aranya árfolyama az elmúlt negyedévben elsősorban a líbiai és a közel-keleti polgárháborús helyzet miatt emelkedett.

Az arany ára egyelőre csak átmenetileg esett bin Laden halála után. Az arany 1 564 dolláros unciánkénti záróárfolyamról 1 575 dollárig is erősödött, majd Obama bejelentése után 1 545-ig gyengült. Azóta 10 dollárral erősödött a mélypontról.

„A terrorfenyegetettségnek nincs vége. Gyanítom, hogy Oszama bin Laden halála megtorlással fog járni rövid távon” – mondta a Reuters hírügynökségnek David Thurtell, a Citigroup közgazdásza. Az arany menedékstátusza azonban ép maradhat – mutatott rá.

Bin Laden halálhírére tombol a piac

Oszama halála jelentős hatással lehet az al-Kaidára morálian, és a szervezet motivációjára is elemzők szerint.

Elemzők szerint nem lehet kizárni, hogy az al-Kaida olajfinomítók ellen indít támadásokat eztán, azonban Ben Westmore, a National Australia Bank árupiaci elemzője szerint „az al-Kaida jelentősen meggyengült az elmúlt 10 évben”. Hozzátette: nem hiszem, hogy sikeres lenne a támadásuk egy olajlétesítménnyel szemben.

Egy héttel ezelőtt a Wikileaks egy neve elhallgatását kérő al-Kaida vezérre hivatkozva azt közölte, hogy atombombát rejtettek el Európában. A vezető azt is elmondta, hogy a bomba fel fog robbanni, ha bin Ladent elfogják vagy megölik. Az al-Kaida eddig nem reagált a halálhírre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.