BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepetés: Egyedül Budapest állt ellen a negatív hangulatnak

A BUX 0,33 százalékot erősödött, amellyel felülteljesítette a vezető nyugat-európai indexeket.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX 0,33 százalékot erősödött 23 347,98 pontra (+ 76,64 pont), 18, 13 milliárd forintos forgalom mellett.

A Mol 0,61 százalékot erősödött 23 990 forintra. Az Magyar Telekom 0,55 százalékot drágult 6 000 forintra. A Richter 0,91 százalékot erősödött 36 480 forintra.

A vezető részvények közül csak az OTP gyengült. A bankpapír 1,5 százalékot esett, így 6 000 forinton zárt, amely fontos szint megtartotta a papírt. Napközben jóval 6 000 forint alatt is járt az OTP.

A kereskedés utolsó percében a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,24 százalékkal, a frankfurti DAX-30 1,83 százalékkal, a párizsi CAC-40 1,72 százalékkal volt a szerdai záró alatt.

A pesszimizmus általános volt világszerte, mind Amerikában, mind Ázsiában, mind pedig Nyugat-Európában - a BÉT ezzel ellentétben a pozitív tartományban zárta a kereskedést - mondta Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek. Úgy látta, hogy a BÉT szinte egyedüliként az értékpapír-piacok közül ellenállt a negatív hatásoknak, és 0,33 százalékos emelkedéssel, valamint magas fogalom mellett zárta a napot.

A jelentős forgalom és az - OTP papírokat kivéve - emelkedő árak - miatt Sőre Balázs is kedvezőnek látta a csütörtöki kereskedési napot. A Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője szerint a BÉT felülteljesítő volt, mivel nyugat-európai tőzsdéken estek az árak. Úgy vélte: az OTP papírok árcsökkenésében is az osztalék "kiárazódásának volt szerepe.

A szerda esti események hatására rosszkedvűen indult a csütörtöki kereskedés, de a hazai index a Mol és a Richter szép teljesítményének köszönhetően hamar ledolgozta a reggeli veszteségeket - idézte fel Varga Zoltán, a Quaestor Csoport elemzője. Szerinte a magyar olajpapírt intézményi befektetők vásárolták, a Richter pedig a közelgő osztalékfizetés miatt emelkedett. A nemzetközi befektetői hangulat továbbra is rossz, a tengerentúli makrogazdasági adatok többsége is a vártnál rosszabb lett, így a következő napokban is hektikus, ideges mozgásokra lehet számítani a tőzsdéken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.