BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hajmeresztő frankszárnyalás - Történelmi mélyponton a forint

A svájci frank a devizák széles körével szemben erősödött, miután a kedvezőtlen globális hangulatban negatív GDP-adat érkezett az USA-ból.

A svájci frank a világ 16 vezető devizájával szemben erősödött, miután az Egyesült Államok gazdaságából a vártnál kedvezőtlenebb makrogazdasági adat érkezett. Az USA gazdasága az első becslés szerint mindössze 1,3 százalékkal növekedett a második negyedévben, szemben a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 1,8 százalékos várakozásával.

További negatív hír, hogy az első negyedéves GDP-adatot 0,4 százalékra módosították a korábbi 1,9 százalékos becslésről. Ez óriási negatív meglepetést okozott.

Az euró új történelmi mélypontra süllyedt a frank ellenében, mert felerősödtek a globális kilábalással kapcsolatos aggodalmak. A negatív adat egyébként is borongós nemzetközi hangulatban érkezett.

Az euró/frank 1,1314-re csökkent, miközben a frank/forint árfolyam 238,9 forintra emelkedett, amely új történelmi mélypontnak számít a hazai devizának. Reggel még 234 forint körül jegyezték az alpesi devizát, és a forint korábbi, két héttel ezelőtti mélypontja 238,45 forinton állt.

A forint is gyengült: a reggeli 268,5-ös árfolyamról 270 fölé került a hazai deviza, amely 0,5 százalék körüli esésnek felelt meg. A régiós devizák ezzel szemben erősödést tudtak elkönyvelni a közös európai valuta ellenében.

Délelőtt több tényező közt a Moody’s Investors Service adott okot a piacok esésére, miután közölte: leminősítheti Spanyolország adósságának besorolását. A Moody''s leminősítést valószínűsítő figyelőlistára tette Spanyolország "Aa2" adósbesorolását pénteken, ami tovább növeli az euróövezet adósságválságával kapcsolatos aggodalmakat.

A svájci frankot az is erősíti, hogy több elemző szerint a múlt heti euróövezeti csúcson nem sikerült olyan megállapodást kötni az EU vezetőinek, amellyel elkerülhető a válság tovaterjedése más gyengébb országokra.

Az európai vezető tőzsdeindexek meredeken lefelé csúsztak. Az angol FTSE-100 index 1,38 százalékot esett, a német DAX 1,41 százalékkal került lejjebb, míg a francia CAC-40 index 2,09 százalékos esést mutat délután.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.