BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Látványtár: rózsaszín és piros-fehér-zöld

Az idén is kihagyhatatlan kulturális program a Balatonhoz látogatók számára az Első Magyar Látványtár aktuális kiállítása. Az egyik legismertebb hazai magángyűjtemény tulajdonosa, Vörösváry Ákos két részből állította össze a bemutatót. Megtekinthetjük egyrészt Winkler Barnabás Zsolnay kerámiákból álló kollekcióját, amelynek különlegessége, hogy kizárólag a pécsi gyár korai (nagyjából 1860– 1880 közötti) termékeire összpontosít. Ezeken még csak előszelét sem érezzük a gyűjtői körökben annyira kedvelt századfordulós eozinmáznak, helyette a rózsaszín határozza meg a több mint három évtizede épülő gyűjtemény összképét.

A Látványtár saját anyagából a nemzeti trikolór színeit mutató tárgyak egészítik ki a rózsaszín kollekciót.

Vörösváry Ákos a „magas” művészet és a népművészet alkotásai mellett az utóbbi bő másfél évszázad egyszerű használati tárgyaiból is gazdagon válogatott a kiállítás megrendezése során.

Piros-fehér-zöld plakátok, matricák, képeslapok, kitüntetések, emléktárgyak, könyv- és lemezborítók, alkalmi nyomtatványok áttekinthetetlen tömege fogad bennünket a Látványtár kiállítóházában, az egykori malomépületben. T. G.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.