BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óvatosabb befektetési politikát ígér Paulson

Pénzügyek. Tőle szokatlan, bűnbánó hangvételű nyilatkozatot tett a múlt héten a milliárdos befektető, John Paulson: egy telefonkonferencián ugyanis kijelentette, hogy „túl agresszív” stratégiát követett egyes, zászlóshajónak számító alapjainál, és a legkockázatosabb eszközeinek egy részétől meg kíván szabadulni.

A nyilatkozat – amelyet pénteken a Reuters idézett – persze nem előzmények nélküli, hiszen az elmúlt fél év meglehetősen eseménydúsan alakult a nagybefektető számára. A Paulson Advantage névre keresztelt alap például 12 százalékot veszített az értékéből, az ahhoz kapcsolódó Advantage Plus pedig 18-at.

Paulson szerint az említett két alap elsősorban a fakitermeléssel foglalkozó kínai Sino Forest miatt szenvedett el komoly mértékű tőkevesztést: bár magán kívül konkrét felelősöket nem nevezett meg a kínai bukás kapcsán, annyit leszögezett, a jövőben sokkal óvatosabban kell eljárni a viszonylag ismeretlen területekre történő befektetések előtt. A milliárdos közlése szerint emellett nem jött jól az érdekeltségeinek Európa adósságválsága és az USA gazdaságának vártnál lassabb kilábalása sem, igaz, ezek tőle független, külső tényezők voltak.

Az alapjaiban összesen nagyjából 56 milliárd dollárt kezelő Paulson közölte azt is: a kockázatok mérséklése érdekében jelentősen csökkentette a hosszú kitettségek súlyát a portfólióján belül – 81 százalékról 60-ra –, ám még ez az arány is túlságosan magas. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.