BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BÉT: Masszív emelkedéssel indult a hét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 475,97 pontos, 2,67 százalékos emelkedéssel, 18.315,83 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 10,2 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. Az Egis kereskedését négy óra után nem sokkal 10 százalékot meghaladó árfolyam-emelkedés miatt pár percre fel is kellett függeszteni; a gyógyszerpapír árfolyama ekkor 16.445 forinton állt.

Králik István, a KBC Securities üzletkötője az MTI-nek elmondta: a hét első napján a BÉT is csatlakozott az európai és amerikai tőzsdeindexek emelkedéséhez, magyar vonatkozású hír nem befolyásolta a kereskedést. Hozzátette ugyanakkor: az OTP árfolyamának erősödését kissé segítette a svájci frank gyengülése, és ha az alpesi deviza árfolyama a 220-230 körüli szinten tud "ragadni", az pozitív hatással lehet az OTP-re és az egész bankrendszerre.

A szakértő elmondta: az utóbbi időben a befektetők túl gyorsan árazták be a gazdasági lassulást és az euróövezeti válság hatásait, ugyanakkor a jó makroadatokat, híreket emelkedéssel "díjazza" a piac. Példaként említette azt a hétfői hírt, miszerint a vártnál jelentősebben nőttek az amerikai személyi kiadások júliusban.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője szerint nem világos, hogy mi táplálja a nemzetközi optimizmust, de azt pozitívumnak nevezte, hogy a hétfői emelkedéssel "levegőhöz jutottak" a piacok. Úgy vélekedett ugyanakkor, hogy a következő napokban a mostani emelkedés korrekciója következhet, mivel nincs sok alapja az optimizmusnak.

A Mol 170 forinttal, 1,04 százalékkal 16.565 forintra erősödött, 1,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 181 forinttal, 4,39 százalékkal 4.301 forintra nőtt, forgalmuk 7,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 13 forinttal, 2,63 százalékkal 507 forintra emelkedett, forgalma 256,8 millió forint volt.

A Richter papírok árfolyama 925 forinttal, 2,74 százalékkal 34.625 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 440,9 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 126,8 millió forintos forgalom mellett 645 forinttal, 4,34 százalékkal 15.500 forintra erősödött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.