BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eljött az ideje a frank gyengülésének

A forint jól tartja magát, a Commerzbank elemzője szerint a magas kamatszint miatt. Az Erste közgazdászai úgy látják, az euró/frank célba veheti az 1,2-es árfolyamot.

A júniusi kiskereskedelmi forgalom 0,2 százalékos bővülés helyett fél százalékot csökkent év/év alapon, de ez nem is csoda, hiszen már júniusban is 220 forint felett volt a frank/forint átlagárfolyama, nagyrészt ezért költött kevesebbet itthon a lakosság. Ebből következtetve az ÁFA bevételek sem valószínű, hogy szépen fognak alakulni, ezért lesznek szükségesek szeptemberben új intézkedések a kormány részéről – vélekedett Karsai Péter.

A Commerzbank közgazdásza hangsúlyozza, mindezektől függetlenül a forint szépen tartja magát, és ez pedig javarészt a magas alapkamatnak tudható be. A tegnapi jegybankelnöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy „huzamosabb ideig” nem változtat az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank, az infláció viszont csökkenőben van, tehát szép reálhozamra lehet szert tenni a magyar kötvényeken.

A forint 271,6-ig gyengült az euró ellenében a 271,2-es záróárfolyamról. Délelőtt 272,5 forinton is állt a devizapár, majd 12 óra előtt 272,5 alá ereszkedett vissza a kurzus. A lengyel zloty és a cseh korona napon belül 0,3 százalékot esett az euróval szemben, míg a román lej 0,2 százalékot erősödött. A forint a kisebb reggeli esésből visszakapaszkodva gyakorlatilag stagnálást mutat.

„A külső gazdasági helyzet törékeny, az eurózóna válsága még tartogathat meglepetéseket, nagyrészt ezért található a magyar referencia CDS-felár az éves csúcsa közelében, és ezért sem gondolkodik egyelőre az MNB kamatvágásban, annak ellenére, hogy a határidős kamatlábak piacán év vége felé már ezt árazták. Egy esetleges vágás jelen helyzetben a frank/forint árfolyamát újabb magasságokba lökhetné, mely nyomán tovább romlanának makromutatóink. Ma 272-273 körüli kereskedés várható” – írta elemzésében Karsai.

Az Erste elemzői úgy látják, hogy a svájci frank gyengélkedik. „Eljött az ideje annak, hogy tovább menjen az 1,2-es szint fölé az euróval szemben” – hangsúlyozzák.

A svájci frank augusztus 9-én került történelmi csúcsra az euróval szemben 1,0075-ös szinten. A romló gazdasági kilátástok, az eurózóna szuverén adósságválsága és az Egyesült Államok leminősítése is hozzájárult a menedékdevizának tekintett frank erősödéséhez.

Augusztus közepére már 1,15 közelébe erősödött az euró a frankkal szemben, és azóta 1,13-1,15 között ingadozik a kurzus. Az alpesi devizát 1,142-es szinten jegyzik szerda délelőtt az euró ellenében. A svájci frank 240 forint alatt áll: 238-239-es árfolyam között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.