BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hanyatlik a svájci frank!

A svájci frank széleskörűen gyengülni kezdett Ben Berneke szavaira, miután a Fed elnöke nem jelentett be újabb stimulust.

A dollár erősödött, miközben a másik menedékdeviza, a frank gyengülni kezdett a nemzetközi piacon péntek délután.

Az euró fontos szint fölé került az alpesi devizával szemben, amely technikailag is segítette a további emelkedést az árfolyamban.

Az euró/frank kurzus 1,142 közeléből 1,165 fölé került. A kurzus ezzel elérte a fontos 50 napos mozgóátlagot, amelyet korábban nem sikerült áttörnie a devizapárnak. Fontos megjegyezni, a szint csak akkor tarthat ki, ha nem következik be a kockázati étvágy erőteljes zuhanása. Az alpesi deviza ára 240 közeli árfolyamról 233-ig zuhant forintban kifejezve.

Ben Bernanke nem jelentett be újabb mennyiségi monetáris lazítást, amely kockázatkerülést okozott a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon. Ennek következtében a dollár erősödött; első reakcióként a frank is erősödni kezdett, majd az alpesi deviza gyengülésbe váltott.

Bernanke nem szólt a stimulusról, így erősödött a dollár, azonban tekintettel arra, hogy a svájci jegybank erőteljesen igyekszik megakadályozni a frank erősödését, a befektetők inkább dollárba menekülhetnek, félve az intervenciótól. A dollár menedékszerepe némileg erősödhetett (rövidebb távon) a monetáris lazítás elmaradása, illetve elhalasztása miatt.

A Fed szeptemberben vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy bejelentenek-e újabb, a gazdaságot stimuláló (a növekedés helyreállását célzó) intézkedést.

A dollár/frank árfolyam is fontos szint fölé került: a 0,806 feletti 50 napos mozgóátlagot elérte a kurzus, amely felfelé mutathatja az irányt.

A forint 16 órakor gyengült az euróval szemben, miután a kockázatosabbnak ítélt eszközökben kisebb eladási hullámot váltott ki a Fed elnökének nyilatkozata, 272,5-ös árfolyamról 273,5-re változott az euró/forint, majd 17 óra után 272,5 körüli szintre tért vissza a jegyzés.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza azt emelte ki, hogy a befektetők félhetnek a svájci jegybank beavatkozásától; illetve azt sem zárta ki, hogy valamilyen formában jelen van az SNB a piacon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.