BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harc az erősödés ellen - Önti a pénzt a svájci jegybank

A svájci kormány kétmilliárd frankkal (1,74 milliárd euró) akarja megsegíteni azokat a svájci exportvállalatokat és belföldi gazdasági ágazatokat, amelyeket leginkább sújt a svájci frank szárnyalása.

A cél a kedvezőtlen valutaátváltási árfolyam által sújtott ágazatok megtámogatása és a munkahelyek külföldre áthelyezésének megakadályozása - közölte a svájci kormány. A segélyből mindenek előtt az export- és a turisztikai ágazat profitál majd. A svájci exportgazdaságot súlyosan érintette a frank erősödése, mert a termékek a megemelkedett kurzus miatt kevésbé versenyképesek a világpiacon.

Johann Schneider-Ammann gazdasági miniszter közlése szerint egy munkacsoport fog a következő napokban konkrét intézkedéseket kidolgozni. A csomagot az idén várhatóan 2,5 milliárd svájci frank többletet mutató költségvetésből finanszírozzák majd, a tervet a parlament őszi ülésszakán fogadhatják el. Ezt megelőzően a svájci központi bank már bejelentette a likviditási intézkedések harmadik fordulóját a frank iránti kereslet mérséklése érdekében. Eszerint 120 milliárdról 200 milliárd frankra emelik a kereskedelmi bankok által rugalmasan visszavonható tartalékok összegét.

Az AFP-nek nyilatkozó elemzők szerint egyébként nem annyira a jegybank bejelentései, mint a pletykák segítettek az árfolyam gyengítésében eddig. Pár nappal ezelőtt ugyanis elterjedt a hír, hogy az SNB az euró árfolyamához rögzíti az alpesi devizát és ezzel megakadályozza a korlát nélküli erősödést. A központi bank eddig nem tette meg ezt a lépést, bár nem is cáfolta, hogy ilyesmire sor kerülhet.

A svájci alapkamat szintje jelenleg 0-0,25 százalék, vagyis gyakorlatilag nulla, ami vonzó lehetőséget jelent az ingatlanbefektetőknek. A statisztikák szerint a svájci ingatlanpiac máris a túlhevülés jeleit mutatja, ezért az SNB további lépéseket tesz a buborékképződés megakadályozása érdekében. Ennek részeként 2012 januárjától a kereskedelmi bankoknak extra tartalékkal kell helyt állniuk az ingatlanhitelekért.
 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.