BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közbelépett az MNB a forint védelmében?

Ahogy a múltban sem, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most sem kíván devizapiaci műveletekkel kapcsolatos kérdéseket kommentálni - felelte az MTI érdeklődésére a jegybank sajtóosztálya szerdán.

A jegybank azután közölte ezt, miután a Dow Jones idézte a Raiffeisen Bank egyik elemzőjét, aki szerint az MNB interveniált annak érdekében, hogy az euró árfolyamát 275 forint alatt tartsa.

Az eurót szerda délben 273,90 forinton jegyezték a délelőtti 273,52 forint, a kedd késő esti 275,80 forint és a kedd délelőtti 274,94 forint után.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak azt mondta, ahogy az elemzésükben is olvasható, ez saját feltételezésük, és a jegybank „elképzelhető, hogy jelen van” a piacon.

Az elemzésben a közgazdász azt írta: "Véleményünk szerint a jelenlegi helyzetben a 260-as szint felett járó svájci frank árfolyam mellett a Magyar Nemzeti Bank korlátozni próbálja a forint euróval szembeni leértékelődését túlzott eladói nyomás esetén, tehát forint vételekkel igyekszik a 275-ös szint alatt tartani az árfolyamot".

"Ennek megfelelően a következő héten is inkább a 270-275 közötti sávba várjuk a forint kereskedését, miközben továbbra is fennáll a veszélye, hogy a frank erősödése és a magas adósságállomány miatt a piac "megtalálja" Magyarországot, és a forintra jelentős eladói nyomást fejtsen ki" - tette hozzá.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere a Világgazdaság Online-nak múlt hét pénteken azt mondta, a piacon az a pletyka járja, hogy a Magyar Nemzeti Bank támasztja a forintot jegybanki intervencióval.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.