BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal a frank - Fontos szint került veszélybe

Újra erősödésnek indult a svájci frank, miután a napokban nem az euró tudta elérni az 1,2-es pszichológiai szintet. A frank erősödése miatt az alpesi deviza jegyzése forintban is drágult.

15 óra után

A svájci frank újabb hullámban erősödött annak ellenére, hogy a vezető európai részvényindexek felfelé vették az irányt szerdán. Az alpesi devizát már 235 forint közelében jegyzik.

Az euró/frank kurzus az 1,157-es árfolyamon van, az 50 napos mozgóátlag pedig 1,152 körül áll, amely egyelőre nem séült.

A piac visszateszteli az 50 napos mozgóátlagot, amelyet a múlt héten tört át az euró.

Fél 2 előtt

A svájci frank az összes vezető devizával szemben erősödött, mert a központi bank tartózkodik újabb bejelentésektől, hogy megfékezze az alpesi deviza erősödését, írja a Bloomberg.

A közös európai deviza 16 vezető társából 14 fizetőeszközzel szemben gyengült. Az Eurostat szerdán tette közzé a munkanélküliségi statisztikát: az arány 10 százalék felett áll az euróövezetben júliusban. Az euró 1,17 közelébe esett a reggeli 1,185-ös szintről, ezzel párhuzamosan 230 forintról 233 forintra drágult a svájci frank.

Az SNB tendenciaszerűen szerdán jelentett be intézkedéseket, hogy gyengítse a svájci frankot, de az ma elmaradt – mondta Elizabeth Gregory, a Swissquote Bank AG piaci stratégája. Hozzátette, a piac már beárazott némi intervenciót a verbális retorikából adódóan. Ez nem valósult meg, amely most erősíti a frankot.

A Bloomberg kiemeli, a svájci hatóságok ebben a hónapban három szerdán jelentettek be intézkedéseket, és jelezték, a frank „túlértékelt”. A svájci kormány azt mondta a hónapban, támogatják a központi bankot, hogy megfékezze a frank erősödését, beleértve a lehetséges árfolyamrögzítést is. Chris Walker, az UBS AG londoni stratégája szerint a Svájci Nemzeti Bank elégedett lehet rövidebb távon a jelenlegi euró/frank árfolyammal.

Thomas Jordan, az SNB alelnöke a Federal Reserve Bank of Boston honlapján közzétett írásában hangsúlyozta, hogy sikeresek voltak a jegybank lépései az elmúlt két évben a frank erősödésének megfékezése ellen.

A központi bank 2010 júniusától 15 hónapon keresztül próbálta meg megakadályozni a svájci frank erősödését jegybanki intervencióval. Tavaly 21 milliárd dolláros veszteségeket könyvelhetett el a jegybank a beavatkozás miatt.

A Bloomberg mai megkeresésére az SNB nem reagált annak kapcsán, hogy az SNB hajlandó-e jegybanki intervencióra a devizapiacon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.