BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Verseny a reálhozamért

Vetekednek a reálhozamért a különböző pénzügyi intézmények. Az alapkezelőknél is megjelentek az igazán hosszú távra szóló ajánlatok, a forgalmazó bankok pedig elkezdték befektetési alapokra is alkalmazni a biztosítók rendszeres megtakarítási ajánlatait.

Mintegy 230 milliárd forintnyi reálhozam érkezik meg a napokban-hetekben az egykori magánnyugdíjpénztári tagok számlájára. Erre a pénzre már számos befektetési szolgáltató is pályázik akciós ajánlataival. A pénzügyi intézmények az öngondoskodás iránti fokozott igényt meglovagolva próbálják eladni idén nyáron a különféle konstrukcióikat. Az egyik újdonság a befektetési alapokra szóló rendszeres vásárlási megbízás. Ez az ötlet nem teljesen új keletű, hiszen a rendszeres díjfizetésű unit-linked biztosítások hasonló elven működnek, a befektetési alapokat azonban korábban jellemzően nem így értékesítették. Most azonban egyebek között az OTP, a Budapest Bank és az UniCredit is előállt olyan konstrukciókkal, amelyeknél havonta kisebb összegben is lehet befektetési jegyeket vásárolni. Szintén a biztosítói és a nyugdíjpénztári piacról származó ötletet karolt fel a Pioneer Alapkezelő, amikor nemrég elindította Horizont alapcsaládját. A 2020-as, 2025-ös és 2030-as lejáratra optimalizált termékek kockázatosságát az idő előrehaladtával fokozatosan tervezi csökkenteni az alapkezelő.

A nyugdíjcélú megtakarításokkal kapcsolatban számos akció is zajlik. Az OTP-nél például elengedik az idén a nyugdíj-előtakarékossági számla számlavezetési díját. Az Aegonnál az önkéntes nyugdíjpénztár akciózik, azok között, akik legalább 60 ezer forintot befizetnek a számlájukra, 3D-s tévékészüléket sorsolnak ki. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár is díjazza a sokat befizetőket, náluk a legmagasabb összeget elhelyező tagok kaphatnak műszaki cikkeket és szállodai utalványt.

Érdekesség, hogy a nyugdíjkasszák, a bankok és a biztosítók mellett az egészségpénztárak is pályázni kezdtek a reálhozamra. A Patika Egészségpénztár például azt írja a honlapján: a pénzügyi intézmények ajánlatai közül „szinte egyik sem vetekedhet az egészségpénztári befizetés előnyeivel”. Azoknak ugyanis, akik a számlájukat egyéni befizetéssel gyarapítják, 20 százalékos szja-kedvezmény jár, a számlán lévő megtakarítás elköltésével pedig nem kell hosszú évekig várni, mint egy önkéntes nyugdíjpénztárnál.

Várhatóan csak a töredékét fektetik majd be

A visszalépett magán-nyugdíjpénztári tagok döntő többsége készpénzben kérte a reálhozamot, mindössze 2 százalék körül van azok aránya, akik önkéntes nyugdíjpénztári számlára kérték a kifizetést. A szakértők szerint az átlagos, 70-80 ezer forint körüli összegeket jellemzően felélik majd az emberek.

Szakértők becslései szerint a kifizetett pénzeknek nagyjából csupán a tizede kerülhet hosszabb távú, nyugdíjcélú megtakarításokba. Azok közül is, akik több százezer forintot kapnak készhez, legfeljebb minden negyedik-ötödik egykori kasszatag választja majd az öngondoskodást.

Szakértők becslései szerint a kifizetett pénzeknek nagyjából csupán a tizede kerülhet hosszabb távú, nyugdíjcélú megtakarításokba. Azok közül is, akik több százezer forintot kapnak készhez, legfeljebb minden negyedik-ötödik egykori kasszatag választja majd az öngondoskodást. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.