BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kis pénzből nagy célok

Magyarországon egyre növekvő igény van a rendszeres megtakarítást segítő pénzügyi termékek iránt. A válságot követően azonban sokan elbizonytalanodtak, nem szívesen fektetnek be nagyobb összegeket. Az emberek a korábbiaknál jobban félnek a kockázattól, nem igazán tudják, milyen terméket válasszanak, vagy egyszerűen úgy gondolják, néhány ezer forintot nem is érdemes rendszeresen félretenni. Az OTP Alapkezelő most egy olyan terméket ajánl, amely – decemberig ráadásul díjmentesen – éppen az ő számukra kínál ideális megoldást.


– Miért tartották fontosnak, hogy olyan terméket ajánljanak, amely segíti a rendszeres megtakarításokat?

– Azt látjuk, hogy a jelenlegi, válságoktól tépázott helyzetben egyre nagyobb az igény az olyan megtakarítási, befektetési lehetőségek iránt, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy rendszeres, akár kis összegű megtakarításaikkal közép- vagy hosszú távú céljaikat elérhessék. Olyanokra gondolunk itt, mint az autó- vagy lakásvásárlás, esetleg egy nagyobb utazás. Sokan vannak olyanok is, akik szeretnének anyagi tartalékot képezni egy esetleges rendkívüli helyzetre felkészülve.


– Miben más ez az új lehetőség, és miért hasznosabb a befektetők számára, mint a hagyományos, népszerű termékek?

– Az OTP Bank új szolgáltatása, az Állandó Értékpapír Vételi Megbízás (ÁVM) több előnyt is nyújt azok számára, akik szeretnének hosszú távon, akár kisebb összegeket megtakarítani. Először is kényelmes, hiszen elég egyszer megadni az értékpapír-vételi megbízást, valamint kiválasztani egy számunkra megfelelő befektetési alapot. Onnantól a bank ezt az összeget minden hónapban automatikusan a kiválasztott alapba fekteti. A termék további előnye, hogy rugalmas, hiszen az ügyfél bármikor kivonhatja a befektetett összeget az alapból, vagyis nem kell lekötni a pénzt.


– Kiknek ajánlják az Állandó Értékpapír Vételi Megbízást?

– Ezt a szolgáltatást elsősorban azoknak ajánljuk, akiknek közép- vagy hosszú távú céljaik vannak, és ennek érdekében szeretnének takarékoskodni, de havonta csak kisebb összegeket tudnak félretenni. Ez a konstrukció már havi 5000 - 10 000 forinttal is fenntartható, gyarapítható. Ráadásul mostantól az év végéig teljesen díjmentes a szolgáltatás: az OTP Bank akciójában – a kisebb összegű rendszeres megtakarítások ösztönzésére – az Állandó Értékpapír Vételi Megbízás költségmentesen vehető igénybe. Vagyis a kis összegekkel rendszeresen befektetni szándékozó, rugalmas kondíciókat keresőknek ajánlunk egy ingyenes próbaidőszakot, amely hitünk és eddigi befektetési tapasztalataink alapján sokaknak szolgál majd megelégedésére.


– Milyen alapok közül választhatnak azok, akik az Állandó Értékpapír Vételi Megbízást választják?

– Az akcióban öt OTP befektetési alapot emeltünk ki, amelyeknek az év végéig a vételi jutaléka is 0 Ft, így a megbízás az akció lejártáig teljesen ingyenes. Az Állandó Értékpapír Vételi Megbízás keretén belül, úgy válogattuk össze az akcióban részt vevő befektetési alapokat, hogy valamennyi kockázati szintet kereső ügyfél megtalálja a számára legmegfelelőbb befektetést.

Azoknak, akik az alacsony kockázatú megoldásokat preferálják, elsősorban az OTP Pénzpiaci Tőkegarantált Pénzpiaci Alapot vagy az OTP Prémium Klasszikus Alapot ajánljuk, ezzel szemben, akik a nagyobb hozamért cserébe hajlandók akár valamivel nagyobb kockázatot is vállalni, azoknak az OTP Prémium Származtatott Alapot vagy az OTP Prémium Növekedési Alapot ajánljuk.


– Hogyan lehet eldönteni laikusként, hogy melyikbe tegyem a pénzemet?

– Rövid időtávra csak pénzpiaci alapot, éven túli megtakarításra pedig már inkább kötvényalapot ajánlunk. Ha 3–5 évre vagy annál tovább takarékoskodunk, érdemes meggondolni egy vegyes alapot, ahol a portfólió egy része részvényekből vagy származtatott eszközökből áll. Hosszabb, 5–7 évet meghaladó időszakra pedig jó választás lehet a részvényalap. Az öt kiemelten ajánlott alap között valamennyi kategória megtalálható.

Új szolgáltatásunk mellé egy tematikus aloldalt indítottunk okosanapenzzel.hu címen az interneten. Itt egyrészt közvetlen és közérthető módon találhatnak ügyfeleink hasznos információkat a befektetési tevékenység alapjairól, másrészt ide töltöttük fel kalkulátorunkat, amely választ adhat a kérdéseikre. A kalkulátorban meg lehet adni, hogy mennyi pénzt tudunk, tervezünk megtakarításként befektetésekre fordítani, és várhatóan mennyi időre tudjuk azt nélkülözni. Ennek alapján a különböző kockázati szinteket tükröző hozamokkal számolva a kalkulátor megmondja, mennyi pénzünk lesz az időszak végére. Ha adott időtávra nem érdemes kockázatosabb alapot választani, azt is jelzi a gép. Ez támpontot adhat a döntéshez.


– Említette, hogy egyre többen igénylik a rendszeres megtakarításokat. Ezt a megállapítást mire alapozzák?

– Az ajánlat összeállítása során kíváncsiak voltunk leendő ügyfeleink véleményére, szerettük volna, ha az új szolgáltatás kielégíti az igényeiket. Ezért megbíztuk Pécsi Tudományegyetem munkatársait, hogy mérjék fel a termék célcsoportjának megtakarításokkal kapcsolatos szokásait. Sőt, azt is, hogy a pénzügyi termékekhez kapcsolódó attitűdjeik alapján milyen lenne számukra az ideális megtakarítási termék. Az eredményekből egyértelművé vált, hogy a hazai középkorú lakosság nagy része szeretne megtakarítani, de sokan nem tudják, mibe és hogyan fektessenek.


– Tudná pontosítani az eredményeket, következtetéseket?

– Nos, a megkérdezett 30 és 40 év közötti lakosság több mint 79 százaléka állította, hogy vagy rendelkezik már hosszú távú megtakarítással, vagy gondolt már rá, és szeretne rendelkezni ilyennel. Ugyanakkor az egyéni tájékozottságérzet a pénzügyek terén rendkívül alacsony, az emberek 70 százaléka rosszul vagy közepesen tájékozottnak tartja magát a pénzügyek terén, míg negyedük nem tudja megmondani, mire is kellene neki gyűjtenie. Úgy véljük, mindezek fontos szerepet játszhatnak abban, hogy sokan félnek a hosszú távú befektetésektől, nem szívesen köteleződnek el hoszszú időre befektetési döntéseikkel. Erre kínálunk most megfelelő megoldást.


– Vagyis sikerült kideríteni, milyen az ideális termék?

– Igen, azt reméljük közelebb jutottunk ehhez: a megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint az ideális pénzügyi megoldásnak rugalmasnak, transzparensnek és mindenekelőtt kényelmesnek kell lennie. A befektetési alapokra adható Állandó Értékpapír Vételi Megbízás ezekhez az igényekhez alkalmazkodik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.