BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Valami segítette a forintot, de nem sokáig

Hiába segítette pénteken a 290-es szint alá a lengyel jegybank intervenciója a forintot ma ismét gyengüléssel, 290 fölötti árfolyammal kezdjük a hetet. Marek Belka, lengyel jegybankelnök hivatalosan bejelentette, hogy a lengyel zloty gyengülése ellen a lengyel kormány és az NBP összehangoltan eurót és dollárt adott el (és zlotyt vásárolt), írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A lengyel jegybank elnöke azt is jelezte, hogy „a jövőre nézve is hasonlóan fognak tenni, ha szükségét látják a beavatkozásnak. Az intervenció eredményeképpen az euró/zloty árfolyama 4,50-ről 4,38-alá esett, de ma reggel már ismét 4,44-hez közelít a kurzus”.

A nemzetközi kockázatkerülési hullámmal felvenni a harcot meglehetősen bátor dolog, főleg, hogy nem tudni meddig tart. A lengyel jegybank készletei is végesek, „szélsőséges esetben elfogyhatnak a tartalékok, és a zloty ugyanolyan gyenge vagy még gyengébb lesz, mint volt, csak a jegybanknak lesz kevesebb tartaléka”. De az is lehet, hogy Belkáék már látják az euróválság alagútja végén a pislákoló fényt – tette hozzá Karsai.

Rengeteg nyilatkozat látott napvilágot az IMF és a Világbank éves közgyűlésén, hogy mit kellene tenni az eurozóna válságának megoldására. Csakhogy a nyilatkozatok nem fognak segíteni az európai közös devizának, tettek pedig gyakorlatilag nincsenek. Nyilatkozatok szintjén jelenlegi terv szerint úgynevezett tűzfalat húznának az összes eladósodott állam köré, azzal, hogy az EFSF mentőalapot 2000-3000 milliárdos keretösszegre pumpálnák fel. Már az eredeti 440 milliárdos alapot is nehezen, húzódozva ratifikálták az érintett tagállamok, a többszörösen nagyobb összeget feltehetően még nehezebben fogják összedobni, írja Karsai.

„Mindenesetre az idő egyre inkább fogy, beigazolódni látszik, hogy az uniós döntéshozók nem tudnak/nem akarnak preventív módon lépni, majd csak akkor fognak utólag intézkedni, ha a piac kikényszerít egy gyors döntést. Az euró/dollár árfolyama az 1,34 alatti szintekkel barátkozik, érdemi előrelépés híján további dollárerősödés várható, nem kizárt a közeljövőben a 220-as dollár/forint  árfolyam sem” – vélekedett a közgazdász.

Nyugalom honol a frank/forint piacán: 291 körüli euró/forint árfolyam és 1,22-es euró/frank kurzus 237-238-as frank/forint keresztárfolyamot eredményez, zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.